CRIZA ÎNCREDERII DINTRE EST ŞI VEST NAŞTE RĂZBOAIE. Prof. univ. dr. Daniel, rector al Universităţii Babeş-Bolyai: „Ucraina a făcut opţiunea pentru valorile spaţiului european. Românii au o sensibilitate foarte mare la nevoia de securitate!”

  • Prof. univ. dr. Daniel David: „Zona estică a rămas cu profil psiho-cultural mai vechi, mai tradiţional, de colectivism, de concentrare a puterii, foarte similar cu spaţiul rusesc”.
  • Prof. univ. dr. Daniel David: „Nu am fost pregătiţi psiho-cultural pentru a intra în acest spaţiu Vestic”.
  • Prof. univ. dr. Daniel David: „Suntem mult mai sensibili decât societăţile Vestice la factori, evenimente, situaţii care pun la risc securitatea”.
3399 afișări
Imaginea articolului CRIZA ÎNCREDERII DINTRE EST ŞI VEST NAŞTE RĂZBOAIE.  Prof. univ. dr. Daniel, rector al Universităţii Babeş-Bolyai: „Ucraina a făcut opţiunea pentru valorile spaţiului european. Românii au o sensibilitate foarte mare la nevoia de securitate!”

CRIZA ÎNCREDERII DINTRE EST ŞI VEST NAŞTE RĂZBOAIE. Prof. univ. dr. Daniel, rector al Universităţii Babeş-Bolyai: „Ucraina a făcut opţiunea pentru valorile spaţiului european. Românii au o sensibilitate foarte mare la nevoia de securitate!”

Prof. univ. dr. Daniel David, rector al Universităţii Babeş-Bolyai a analizat - ţinând cont de contextul politic internaţional în care ne aflăm - diferenţele existente în cadrul profilului psiho-cultural Est vs.Vest. Ar putea fi tensiunea culturală una dintre cauzele conflictului ruso-ucrainean?

Unde se situează România şi cât de pregătiţi am fost noi, românii, din perspectiva psiho-culturală, pentru a achiesa la valorile spaţiului Vestic?  

Reamintim că este a noua zi de când Rusia a invadat Ucraina. Nici în cadrul celei de-a doua runde de negocieri între delegaţiile ruso-ucrainene nu s-a găsit drumul spre pace şi spre pentru aplanarea conflictului. În ciuda cerinţei Ucrainei de încetare a focului, Rusia continuă bombardamentele asupra ţării vecine.

Daniel David: „Profilul psiho-cultural colorează activităţile în diverse instituţii, în diverse segmente”

„Apare în Ucraina şi o tensiune culturală. Fiindcă o parte a populaţiei are mai degrabă un profil psiho-cultural Vestic, de individ autonom, descentralizarea puterii, în timp ce zona estică a rămas cu profil psiho-cultural mai vechi, mai tradiţional, de colectivism, de concentrare a puterii, foarte similar cu spaţiul rusesc. (...) S-ar putea ca asta să fie una dintre explicaţii. Profilul psiho-cultural colorează activităţile în diverse instituţii, în diverse segmente.”

Daniel David: „Avem o sensibilitate foarte mare la nevoia de securitate”

„Suntem mult mai sensibili decât societăţile Vestice la factori, evenimente, situaţii care pun la risc securitatea. Românii sunt încă foarte sensibili la securitate şi atunci şi un stimul neutru suntem tentaţi să-l vedem mai degrabă ca periculos”, susţine prof. univ. dr. Daniel David. 

Daniel David: Nu am fost pregătiţi psiho-cultural pentru a intra în acest spaţiu Vestic”

 „Noi ne-am cerut în zona Vestică, UE, NATO. Ţările din aria Vestică, din zona UE, au un profil psiho-cultural caracterizat de descentralizarea puterii şi nu mă refer doar la puterea politică şi individul autonom. Adică, individul care creează, împreună cu alţi indivizi, instituţii puternice. Şi într-un astfel de spaţiu am intrat noi, o ţară colectivistă în care nu instituţiile contează, ci relaţiile dintre oameni. Şi concentrarea puterii, adică cei din poziţia de putere sunt şefii noştri, nu reprezentanţii noştri. (...) Nu am fost pregătiţi psiho-cultural pentru a intra în acest spaţiu Vestic”, conchide prof. univ. dr. Daniel David.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici