Criza Rusia-Ucraina, la punctul de fierbere. NATO: „Trebuie să fim pregătiţi de o ciocnire”

Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg subliniază că Vladimir Putin continuă să trimită trupe la graniţa Ucrainei cu Rusia.

9974 afișări
Imaginea articolului Criza Rusia-Ucraina, la punctul de fierbere. NATO: „Trebuie să fim pregătiţi de o ciocnire”

Criza Rusia-Ucraina, la punctul de fierbere. NATO: „Trebuie să fim pregătiţi de o ciocnire, dacă Moscova alege asta”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit cu Olga Stefanishyna, viceprim-ministrul Ucrainei pentru integrarea europeană şi euro-atlantică. În timp ce atenţia este îndreptată către Kazahstan, criza de la graniţa ucraineană-rusă rămâne delicată, iar îngrijorarea NATO este mare:

„Creşterea forţelor ruse la graniţele Ucrainei, inclusiv a vehiculelor grele, continuă. Şedinţa de astăzi a comisiei NATO-Ucraina este o ocazie excelentă de a reitera Rusiei că, dacă va alege calea confruntării, vor exista costuri politice şi economice mari”, a declarat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul conferinţei de presă cu deputatul Olga Stefanishyna, persoană care se ocupă cu integrarea europeană şi euro-atlantică a Ucrainei.

„Decizia Moscovei de a participa la o întâlnire în cadrul consiliului Rusia-NATO este un semn pozitiv - a adăugat Stoltenberg -. Vom asculta preocupările ruseşti, dar dacă se doreşte stabilirea unui dialog semnificativ, şi Moscova trebuie să le ia în considerare pe ale noastre. Venim la întâlnirile din această săptămână dând dovadă de bună voinţă, muncind din greu pentru a găsi o soluţie paşnică: găsirea unui acord cu Rusia este posibilă. Dar trebuie să fim pregătiţi de o ciocnire, dacă Moscova alege calea confruntării”.

Stefanishyna nu este însă optimistă: «Toţi trebuie să ne dăm seama că revendicările Moscovei - privind garanţiile de securitate în Europa. - nu sunt poziţii de negociere: Rusia nu vrea altceva decât să-şi impună agenda. Poziţia noastră a fost întotdeauna clară: nu se vorbeşte despre Ucraina fără Ucraina la masă”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici