CSAT va discuta solicitarea lui Kovesi de menţinere a protecţiei SPP/ Doi miniştri şi-ar fi retras avizul după intervenţia lui Carmen Dan - surse

În următoarea şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care ar putea avea loc în august, va fi luată în discuţie şi cererea de menţinere a protecţiei Serviciului de Pază şi Protecţie (SPP) făcută de fosta şefă DNA, Codruţa Kovesi, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

3798 afișări
Imaginea articolului CSAT va discuta solicitarea lui Kovesi de menţinere a protecţiei SPP/ Doi miniştri şi-ar fi retras avizul după intervenţia lui Carmen Dan - surse

CSAT va discuta în următoarea şedinţă solicitarea lui Kovesi de menţinere a protecţiei SPP - surse

„În această lună, are loc o şedinţă a CSAT unde se va discuta despre acest lucru. Din câte ştim, au fost doi miniştri, domnul Andruşcă şi domnul Meleşcanu, care îşi dăduseră iniţial avizul pentru ca SPP să-i acorde în continuare protecţie Laurei Codruţa Kovesi ca fost demnitar. După anunţul doamnei Carmen Dan, aceştia şi-au retras avizele”, au declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Anterior, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat că a existat o discuţie pe acest subiect, dar nu în cadrul CSAT, şi că ea s-a opus solicitării formulate de Laura Codruţa Kovesi.

"A fost o discuţie despre acest subiect şi tema discuţiei era tocmai solicitarea transmisă de doamna Kovesi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în care se cerea aprobarea menţinerii asigurării protecţiei de la SPP. Cu acea ocazie, eu mi-am exprimat poziţia. Nu am fost de acord cu acea solicitare, bazându-mă evident pe prevederile legale, care nu sunt puţine şi care dau atât Jandarmeriei, cât şi Poliţiei atribuţii pentru paza magistraţilor şi situaţia în care aceşti magistraţi se află într-o situaţie de risc. Când mi-am exprimat această poziţie, eu m-am referit la o bază legală. Avem legea 333 din 2003, are un articol 3 alineat 5, legea 550 din 2004 care priveşte organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei, OUG nr 20 din 2009, o lege 303 din 2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, o lege 218 din 2002 privind organizarea Poliţiei Române. Sunt o serie de acte normative care justificau şi atribuiau această competenţă unor structuri în subordinea Ministerului (...) Nu s-a purtat această discuţie în CSAT ", a declarat Carmen Dan, luni seară, la Antena 3.

Pentru ca o decizie să poată fi adoptată în Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), este nevoie de un vot în unanimitate.

Legea 333 din 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor prevede arată, la articolul 3 alineatul 5, că "protecţia magistraţilor, a poliţiştilor şi jandarmilor, precum şi a membrilor de familie ai acestora, în cazurile în care viaţa, integritatea corporală sau avutul acestor persoane sunt supuse unor ameninţări, se asigură de Ministerul Afacerilor Interne, potrivit legii”.

Totodată, Legea 550 din 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române arată, la articolul 19 alineatul 2, că ”la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în situaţii care nu suferă amânare, la propunerea inspectorului general, ministrul administraţiei şi internelor poate aproba asigurarea temporară a protecţiei unor persoane, obiective, bunuri, valori şi transporturi speciale, altele decât cele stabilite prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile legii”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici