Cseke: Am primit primele carduri de sănătate, urmează personalizarea lor. Finalizăm opt milioane în acest an

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, luni, că a primit primele carduri naţionale de sănătate realizate în perioada de probă şi că urmează personalizarea lor, astfel încât până la sfârşitul lui 2011 să fie finalizate aproape opt milioane de documente, jumătate din cele comandate la Imprimerie.

196 afișări
Imaginea articolului Cseke: Am primit primele carduri de sănătate, urmează personalizarea lor. Finalizăm opt milioane în acest an

Cseke: Am primit primele carduri de sănătate, urmează personalizarea lor. Finalizăm 8.000 în acest an (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Săptămâna trecută a fost finalizată perioada de probă a cardurilor naţionale de sănătate. Săptămâna viitoare vom avea deja un număr însemnat de carduri. Pasul următor este personalizarea cardurilor. Vor fi realizate cam două-trei milioane de carduri pe lună, dar în acest interval vor putea fi personalizate în jur de un milion de acte", a spus ministrul Sănătăţii.

Până la sfârşitul lui 2011 vor fi realizate şi distribuite aproximativ opt milioane de carduri, dintr-un total estimat de 15 milioane de documente, a adăugat Cseke Attila.

Cardul va fi trimis prin poştă persoanelor asigurate (peste 18 ani) şi va costa aproximativ doi euro, valabilitatea acestuia fiind de cinci ani.

Asiguraţii care vor să devină donatori de organe trebuie să facă o declaraţie notarială în acest sens. În baza declaraţiei notariale, pe cardul naţional de sănătate va fi înscrisă menţiunea donator de organe, a explicat Cseke Attila.

După distribuirea documentelor, asiguraţii vor trebui să prezinte cardul la accesarea oricărui serviciu public de sănătate, mai puţin pentru cele de urgenţă şi epidemiologice, în caz contrar urmând să plătească serviciile medicale solicitate.

Pe cardul naţional de sănătate sunt introduse toate datele medicale ale pacientului, inclusiv acceptul acestuia de a i se preleva organe, după moarte, pentru utilizarea în transplanturi. De asemenea, pe acest document vor fi trecute datele de identitate, codul numeric personal, codul asiguratului, data expirării, numărul de identificare şi acronimul casei de asigurări de sănătate care îl emite, precum şi numărul de identificare a cardului.

Cardul va conţine şi date care vor fi stocate pe un cip, privind diagnostice cu risc vital, grupa sanguină şi Rh-ul asiguratului, tratamente speciale, proteze, statusul acestuia (sănătos sau bolnav cronic), precum şi dacă este donator de organe. În cip vor fi găsite şi informaţiile privind numărul de solicitări de servicii medicale, plata contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate, dar şi datele despre medicul de familie - nume, prenume, contact sau menţini despre coasiguraţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici