Cseke Attila: Mandatul de ministru al Sănătăţii s-a dovedit mai greu decât mă aşteptasem

Fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila a declarat, luni, că mandatul pe care l-a avut la conducerea Ministerului Sănătăţii s-a dovedit mai greu decât prevedea înainte de preluarea funcţiei, dar are convingerea că majoritatea deciziilor pe care le-a luat se vor dovedi, în timp, corecte.

260 afișări
Imaginea articolului Cseke Attila: Mandatul de ministru al Sănătăţii s-a dovedit mai greu decât mă aşteptasem

Cseke Attila: Mandatul de ministru al Sănătăţii s-a dovedit mai greu decât mă aşteptasem (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"Am avut un mandat de 20 de luni care s-a dovedit mult mai greu decât mă aşteptasem înainte de preluarea funcţiei", a declarat, într-o conferinţă de presă desfăşurată la Oradea, Cseke Attila.

El a anunţat, totodată, că îşi va relua îndatoririle de senator ales în Colegiul uninominal 1 din circumscripţia electorală 5 Bihor.

Cseke a trecut în revistă cele mai importante decizii pe care le-a luat în calitate de ministru şi şi-a exprimat convingerea că, deşi unele au fost criticate la momentul anunţării lor, în timp se vor dovedi corecte.

"Unele din deciziile pe care le-am luat au fost foarte criticate, altele mai puţin, dar am convingerea că multe se vor dovedi corecte în timp", a spus fostul ministru.

Între cele mai importante măsuri pe care le-a luat în mandatul său, Cseke a enumerat descentralizarea sistemului sanitar prin trecerea unor spitale în responsabilitatea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene, reorganizarea şi clasificarea spitalelor, reglementarea finanţării centrelor de permanenţă - măsură despre care a afirmat că "deşi a fost foarte criticată, în ultimul timp este tot mai apreciată de primari" - şi încheierea unui contract de achiziţie a maximum 1.500 de autospeciale pentru serviciile judeţene de ambulanţă şi pentru serviciile judeţene de reanimare şi descarcerare, în legătură cu care a spus că anul acesta au fost deja achiziţionate 230 de autospeciale şi un elicopter.

De asemenea, Cseke a declarat că are "satisfacţia" de a fi implementat două noi programe derulate prin Ministerul Sănătăţii, şi anume cel pentru tratamentele minim invazive ale infarctului miocardic şi cel pentru fertilizarea in vitro, program prin care în acest an au fost finanţate procedurile de fertilizare pentru 129 de cupluri.

În legătură cu primul program menţionat, fostul ministru a arătat că "în 11 luni, în cadrul acestui program, au fost trataţi 3.547 de pacienţi, fapt care deja a determinat, într-un timp aşa scurt, scăderea mortalităţii spitaliceşti generate de infarctul miocardic acut de la 13 la 5,5 procente".

Cseke a afirmat că, în opinia sa, măsurile de reformă în domeniul sanitar trebuie continuate şi că are încredere că succesorul său va face acest lucru.

"Sunt de părere că reforma în sănătate trebuie să continue, mai ales în ce priveşte descentralizarea, şi ştiu că domnul Ritli Ladislau va duce mai departe acest lucru", a conchis Cseke Attila.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici