CSM: Ambasadorul Comănescu a făcut presiuni asupra judecătorilor. Cerem MAE să stopeze practicile

Consiliul Superior al Magistraturii a constatat faptul că ambasadorul român la Berlin, Lazăr Comănescu, s-a imixtionat în activitatea judecătorilor braşoveni, CSM urmând să ceară Ministerului Afacerilor de Externe să înceteze astfel de presiuni considerate periculoase pentru sistemul judiciar.

773 afișări
Imaginea articolului CSM: Ambasadorul Comănescu a făcut presiuni asupra judecătorilor. Cerem MAE să stopeze practicile

Ambasadorul Lazăr Comănescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Patru magistraţi de la Tribunalul Braşov au solicitat intervenţia CSM, reclamând că au primit o scrisoare de la Ambasada României la Berlin pentru a interveni în cazul unei cetăţean german care avea de rezolvat un dosar civil în Braşov.

Consiliul a decis, marţi, că diplomatul prin demersul său s-a imixtionat în activitatea unei puteri a statului, punând presiune pe magistraţi. CSM va cere MAE să înceteze astfel de practici dăunătoare.

Judecătorii braşoveni, între care Alina Mioc, preşedintele Tribunalului Braşov, au solicitat, încă din luna martie, ca CSM să facă o inspecţie judiciară în acest caz, solicitare care a fost discutată, marţi, în şedinţa CSM.

Dosarul la care face referire scrisoarea Ambasadei României la Berlin este unul civil, în care se judecă dreptul de proprietate asupra unui teren al unui cetăţean german născut la Braşov.

Solicitarea a fost făcută de judecătorii Alina Mioc, Carmen Smarandache, Oana Boureanu şi Daniel Moldovan, care făceau parte în momentul respectiv din completul de judecată.

"Am solicitat inspecţia judiciară pentru verificarea unei posibile imixtiuni în actul de justiţie în urma primirii unei scrisori de la Ambasada României la Berlin în legătură cu un dosar civil care la momentul respectiv se afla pe rol la Tribunalul Braşov. În scrisoare se arăta că un cetăţean german născut la Braşov are acest dosar şi că se tergiversează rezolvarea lui şi ni se cere să dăm o mai mare atenţie cazului", a declarat, marţi, Alina Mioc, preşedintele Tribunalui Braşov.

Cei patru judecători au solicitat inspecţia judiciară a CSM pentru "apărarea independenţei şi imparţialităţii profesionale", cererea aflându-se pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a CSM.

Din aprilie 2009, ambasador al României la Berlin este Lazăr Comănescu, fost ministru de Externe.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici