CSM îi cere ministrului Justiţiei să spună când trimite proiectul de modificare a legilor justiţiei

Consiliul Superior al Magistraturii i-a solicitat ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, să comunice data până la care va transmite proiectul de modificare a legilor justiţiei şi expunerea de motive, pentru a începe derularea procedurilor legale, informează instituţia.

71 afișări
Imaginea articolului CSM îi cere ministrului Justiţiei să spună când trimite proiectul de modificare a legilor justiţiei

CSM îi cere ministrului Justiţiei să spună când trimite proiectul de modificare a legilor justiţiei

„Având în vedere că, în calitatea sa de garant al independenţei Justiţiei şi de administrator al sistemului judiciar, CSM are, conform legii, atribuţii de avizare a tuturor proiectelor de lege ce avizează activitatea sistemului judiciar, careira şi formarea profesională a magistraţilor şi că, în acest context, aţi declarat public că urmează să transmiteţi acestuia proiectul de modificare a pachetului de legi ale justiţiei în vederea avizării, vă solicităm să ne precizaţi data la care proiectul prezentat ieri, 23.08.2017, de domnia voastră în conferinţa de presă va fi comunicat Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a putea declanşa procedura de avizare prevăzută de lege, cu informarea într-un temren real, necesar unei consultări eficiate şi efective a instituţiilor sistemului judiciar şi a asociaţiilor profesionale”, se arată în solicitarea înaintată ministrului Tudorel Toader, potrivit CSM.

De asemenea, instituţia subliniază că apreciază a fi necesar un răspuns adecvat nevoii de transparenţă instituţională.

Şi Uniunea Naţionaă a Judecătorilor din România (UNJR) şi Asociaţia Magistraţilor din România (AMR) i-au solicitat premierului Mihai Tudose, printr-o scrisoare, să dispună ministrului Justiţiei, să publice de îndată pe site-ul ministerului proiectul de modificare a legilor justiţiei.

Surse din Ministerul Justiţiei au declarat că ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, vizitează, joi, mai multe instanţe şi penitenciare, pentru a observa "starea de fapt a justiţiei".

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, miercuri, că noile legi ale justiţiei prevăd modificarea procedurii numirilor la Ministerul Public, procurorul general sau procurorul-şef DNA urmând a fi propuşi de ministrul Justiţiei, însă decizia va fi luată de Secţia pentru Judecători din CSM. În prezent, procurorul general al României, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, procurorul şef DNA, adjuncţii acestuia, procurorii-şefi de secţii ai acestor Parchete, precum şi procurorul-şef al DIICOT şi adjuncţii acestuia sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.

Tudorel Toader a anunţat că o altă modificare vizează procedura de numire în funcţii de conducere la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Astfel, noile legi ale justiţiei prevăd că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie se numeşte de către preşedintele României, aşa cum este şi în prezent, însă modificarea constă în faptul că propunerea nu o mai face plenul Consiliului Superior al Magistraturii, ci Secţia pentru Judecători a CSM, în ideea potrivit căreia "pentru judecători să decidă judecătorii, pentru procurori să decidă procurorii".

O altă modificare se referă la trecerea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM în cea a Ministerului Justiţiei.

De asemenea, ministrul a anunţat că proiectul prevede ce viitorii magistraţi să aibă cel puţin 30 de ani şi cinci ani de vechime într-o profesie juridică.

Noul pachet de legi în Justiţe aduce modificări în ceea ce priveşte răspunderea magistraţilor, precizând că statul este răspunzător patrimonial atunci când se produce o eroare judiciară, dar ulterior tot statul se va îndrepta împotriva magistratului care a produs prejudiciul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici