Video CSM, recomandare privind OUG pe legile justiţiei: Se aplică pentru viitor, nu retroactiv. Nu ar trebui să plece niciun procuror

Secţia de procurori din CSM a decis, miercuri, în unanimitate, să recomande ca prevederile din OUG pe legile justiţiei să se aplice pentru viitor, a anunţat vicepreşedintele Consiliului, Codruţ Olaru, care a mai precizat că, după părerea membrilor CSM, nu ar trebui să plece niciun procuror.

2279 afișări

"După deliberări, Secţia pentru procurori, în unanimitate, a luat act de solicitările Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, DIICOT şi DNA şi recomandă interpretarea dispoziţiilor articolului 7 din OUG nr 92 din 2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiilor în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie , al DIICOT, al DNA, precum şi în cadrul celorlalte parchete", a declarat vicepreşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Codruţ Olaru.

Întrebat cine sunt procurorii care vor pleca din parchete, Olaru a precizat că, după părerea membrilor Secţiei pentru procurori, nu ar trebui să plece niciun procuror. "

Nu pleacă nimeni, după interpretarea noastră, având în vedere dispoziţiile legii care prevăd, în viziunea noastră, condiţionalitatea de vechime de la data apariţiei legii , a ordonanţei de urgenţă pe viitor, deci nu discutăm retroactiv. Practic, vrem să dăm un mesaj de stabilitate a activităţii procurorilor din cadrul întregului Ministerului Public, că nu discutăm practic doar de structurile specializate, nu discutăm doar de activitatea Parchetului General, care ar putea fi afectată într-o interpretare altfel decât am făcut-o noi în cursul şedinţei de astăzi şi, pe cale de consecinţă, este un mesaj clar pe care vreau să îl adresez tuturor procurorilor , acela de stabilitate", a completat vicepreşedintele CSM.

Interpretarea a fost comunicată public ulterior, printr-un comunicat de presă, şi de Secţia pentru procurori.

"Secţia pentru procurori, cu unanimitate, a recomandat interpretarea dispoziţiilor art.VII din Ordonanţa de Urgenţă nr.92/2018 în sensul aplicării pentru viitor a condiţiilor de exercitare a funcţiei în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete", se arată într-un comunicat de presă al Secţiei, remis MEDIAFAX.

Articolul 7 din OUG pe legile justiţiei, cel care a stârnit controverse, arată că "procurorii care, la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţei de urgenţă, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism şi al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, precum şi în cadrul celorlalte parchete, rămân în funcţie în cadrul acestora, numai dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute de Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare".

Noile prevederi din ordonanţa de urgenţă, care a fost publicată marţi în Monitorul Oficial, impun o vechime de cel puţin 10 ani în magistratură pentru procurorii din Parchetul General, DNA şi DIICOT.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici