CSM repune pe rol acţiunea disciplinară faţă de Cristina Tarcea. Şefa ÎCCJ susţine că dosarul nu a fost repartizat aleatoriu

Secţia pentru judecători a CSM a decis, marţi, să repună pe rol acţiunea disciplinară formulată de Inspecţia Judiciară faţă Cristina Tarcea pentru a fi verificată repartizarea aleatorie a cauzei, după ce şefa ÎCCJ a acuzat că ar fi fost încălcat acest principiu.

1046 afișări
Imaginea articolului CSM repune pe rol acţiunea disciplinară faţă de Cristina Tarcea. Şefa ÎCCJ susţine că dosarul nu a fost repartizat aleatoriu

CSM repune pe rol acţiunea disciplinară faţă de Cristina Tarcea. Şefa ÎCCJ spune că dosarul nu a fost repartizat aleatoriu

„Cu majoritate: Constată că excepţia nulităţii acţiunii disciplinare motivată de încălcarea principiului repartizării aleatorii a sesizării are prioritate în raport de celelalte excepţii invocate de pârâtă. În unanimitate: Repune cauza pe rol în vederea suplimentării probatoriului pentru soluţionarea excepţiei nulităţii acţiunii disciplinare motivată de încălcarea principiului repartizării a sesizării”, se arată în decizia de marţi a Secţiei pentru judecători în materie disciplinară.

Următorul termen este 29 mai, ora 10:00, când se vor cita părţile. Decizia vine după ce preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a acuzat încălcarea principiului repartizării aleatorii. De altfel, Cristina Tarcea are acţiune disciplinară tocmai pentru că nu ar fi respectat distribuirea aletorie a cauzelor.

Inspecţia Judiciară a anunţat, în decembrie 2018, că a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătorul Cristina Tarcea, pentru că a refuzat nejustificat îndeplinirea unei îndatoriri de serviciu şi pentru nerespectarea dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor.

Astfel, inspectorii judiciari au reţinut că preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a refuzat nejustificat să îndeplinească îndatoririle de serviciu cu privire la constituirea completurilor de 5 şi de 2 judecători prevăzute la art. 31 alin. (1) lit. b) şi art. 32 din Legea nr. 304/2004, modificată şi completată prin Legea nr. 207/2018.

Inspecţia Judiciară arată că, prin refuzul de a implementa dispoziţiile legale, 40 de cauze de competenţa completurilor de 5 judecători şi 11 cauze de competenţa completurilor de 2 judecători nu au fost repartizate aleatoriu unor completuri în compunerea prevăzută de legea în vigoare la data înregistrării lor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici