CSM s-a sesizat în cazul afirmaţiilor făcute de Ciurea şi Nastasiu

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a sesizat în cazul afirmaţiilor foştilor procurori ai DIICOT, Angela Ciurea şi Ciprian Nastasiu, în legătură cu imixtiunile pe care le-ar fi făcut şefii lor magistraţi în anumite dosare.

40 afișări
Imaginea articolului CSM s-a sesizat în cazul afirmaţiilor făcute de Ciurea şi Nastasiu

Preşedintele CSM Virgil Andreieş (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

"CSM s-a sesizat oficiu şi va face verificări, prin intermediul Inspecţiei judiciare, cu privire la afirmaţiile unor foşti procurori, potrivit cărora procurorul general al României şi şeful DIICOT au făcut presiuni asupra lor în timp ce instrumentau anumite dosare", a declarat, marţi, preşedintele Consiliului, Virgil Andreieş.

Fostul procuror Ciprian Nastasiu - cel care l-a trimis în judecată pe Omar Hayssam, dar şi cel care a cerut eliberarea din arest a sirianului - a susţinut, luni dimineaţa, cu ocazia lansării cărţii "Predarea României", că procurorul general al României, Codruţa Kovesi, ar fi făcut presiuni asupra activităţii sale.

"În carte arăt exact întrunirile pe care le-am avut cu preşedintele Băsescu. Discursul dânsului era de genul: «Nu pot să-ţi dau sfaturi, faci ceea ce este legal». Presiunile erau pe de altă parte. Niciodată nu se acţionează direct asupra procurorului, se acţionează asupra procurorului general, e simplu. Pentru că e o instituţie ierarhizată", a spus Nastasiu, răspunzând unei întrebări referitoare la eventuale presiuni pe care le-ar fi simţit.

Chestionat despre ce i-ar fi cerut nelegal procurorul general, Nastasiu a spus: "Împiedica. Nu e vorba de domnul Botoş, ci de doamna Kovesi".

El a subliniat că în perioada cât a fost Ilie Botoş procuror general a avut "un sprijin constant şi substanţial în anchetă".

Pe de altă parte, luni seara, la Realitatea TV, fostul procuror Angela Ciurea de la DIICOT a afirmat că şi procurorul general, şi şeful DIICOT, Codruţ Olaru, ar fi făcut presiuni asupra activităţii sale, cerându-i-se "s-o lase mai moale cu dosarul" referitor la Dan Voiculescu, Bogdan Chirieac, Elena Udrea, Theodor Stolojan, Doru Cocoş, Attila Verestoy.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici