CSM sesizează Inspecţia Judiciară în cazul unui alt dosar de viol, din 2013, de la Parchetul Giurgiu

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară în cazul unui alt dosar, din 2013, de la Parchetul Giurgiu, în care iniţial a fost începută cercetarea pentru violarea unei fete de 14 ani de către şase tineri, apoi fapta a fost schimbată în întreţinere de acte sexuale cu un minor.

322 afișări
Imaginea articolului CSM sesizează Inspecţia Judiciară în cazul unui alt dosar de viol, din 2013, de la Parchetul Giurgiu

CSM sesizează Inspecţia Judiciară în cazul unui alt dosar de viol, din 2013, de la Parchetul Giurgiu (Foto: Thomas Dan / Mediafax Foto)

"Ca urmare a informaţiilor lansate în spaţiul public referitoare la cazul minorei din judeţul Giurgiu domnul judecător Marius Badea Tudose, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a sesizat Inspecţia Judiciară în vederea identificării dosarului şi efectuării de verificări potrivit art. 74 alin. 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată cu modificările şi completările ulterioare", arată joi CSM, într-un comunicat de presă.

Dosarul a fost deschis în ianuarie 2013, şase tineri cu vârste cuprinse între 17 şi 20 de ani fiind atunci acuzaţi că au agresat şi violat o fată de 14 ani, la locuinţa prietenului fetei, din comuna Roata de Jos, judeţul Giurgiu. De peste doi ani şi şase luni, dosarul este în cercetare, nefiind trimis în instanţă.

Cauza a fost readusă în atenţia opiniei publice în contextul în care se fac cercetări şi s-au cerut verificări şi în dosarul privind violarea unei tinere de 18 ani, de către şapte tineri din localitatea vasluiană Văleni.

În dosarul de la Parchetul Tribunalului Giurgiu, iniţial, în 6 ianuarie 2012, anchetatorii au stabilit că cei şase tineri acuzaţi că au agresat-o şi violat-o pe fata care avea atunci de 14 ani pot să fie cercetaţi în libertate, stabilind în cazul acestora interdicţia de a părăsi localitatea de domiciliu pentru 30 de zile. Decizia a fost luată după ce tinerii au fost reţinuţi pentru 24 de ore.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Giurgiu spuneau atunci că la dosarul deschis de procurori există un certificat medico-legal obţinut de către victimă.

"Tinerii implicaţi în cazul fetei de 14 ani din comuna giurgiuveană Roata de Jos nu au antecedente penale, iar unul dintre ei ar fi avut intentia să filmeze cu telefonul mobil violul, dar a renunţat. Nu există o filmare, aşa cum s-a vehiculat", spunea atunci purtătorul de cuvânt al IPJ Giurgiu, comisarul Cristian Şuţă.

Acesta preciza că, în 5 ianuarie 2013, la postul de Poliţie din comuna Roata de Jos s-a prezentat minora de 14 ani, care a povestit că pe 3 ianuarie, pe când se afla la locuinţa iubitului ei, în vârstă de 17 ani, a fost obligată, prin violenţă, să întreţină relaţii sexuale cu mai mulţi băieţi. Fata le-a spus poliţiştilor că s-a dus de bunăvoie la iubitul ei, iar acesta i-a propus să întreţină raporturi sexuale cu mai mulţi prieteni ai săi, cu vârste cuprinse între 14 şi 20 de ani, trei dintre aceştia fiind minori - unul de 14 ani şi doi de 17 ani.

"Fata a refuzat acest lucru, motiv pentru care a fost legată şi lovită de către trei dintre tineri, între aceştia fiind şi un minor de 14 ani, singurul din grup care nu a fost reţinut", mai spunea atunci comisarul Şuţă.

Tatăl fetei spunea că doar doi dintre tineri ar fi violat-o, ceilalţi fiind complici. "Am plecat cu fata la Poliţie, am dat declaraţie şi s-a stabilit cine au fost. Unii au declarat că sunt vinovaţi, alţii că nu. Unii s-au lăudat că au filmat-o şi o să dea pe youtube, dar nu ştiu ce s-a întâmplat, fata mea, Cristina îi cunoştea. Au legat-o cu nişte curele, au bătut-o, se pare că doi au violat-o, iar ceilalţi ar fi complici, dar ceea ce vreau eu să spun este că s-a întâmplat într-o casă, la un băiat, dar acest băiat de 17 ani nu era prietenul ei. Fata mea nu avea prieten, dacă era aşa aş fi aflat. Este dureros ce s-a întâmplat", declara atunci tatăl fetei, Marian Cristea.

Oficiali din Parchetul Tribunalului Giurgiu au declarat joi, pentru MEDIAFAX, că ancheta este aproape de a fi finalizată iar în scurt timp suspecţii vor fi trimişi în judecată.

Potrivit acestora, fapta a fost încadrată, iniţial, la infracţiunea de viol, iar dosarul a fost înregistrat la Parchetul Tribunalului Giurgiu. Ulterior, în urma expertizei medico-legale, medicii au stabilit că fata nu avea leziuni considerate ca fiind specifice violului, iar încadrarea a fost schimbată în întreţinere de relaţii sexuale cu un minor. Din acest motiv, dosarul a fost trimis la Parchetul Judecătoriei Bolintin Vale.

Din februarie 2014, când au intrat în vigoare noile coduri penal şi de procedură penală, infracţiunea de relaţii sexuale cu un minor a intrat în competenţa parchetelor de pe lângă tribunal, astfel că dosarul s-a întors de unde a plecat.

În cazul de la Vaslui, pe 23 iunie, în urma unei sesizări făcute de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei (AID), Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară să facă verificări privind eliberarea din arest a celor şapte tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 27 de ani, din localitatea Văleni, acuzaţi că au sechestrat şi violat, timp de mai multe ore, în noiembrie 2014, o fată de 18 ani.

"La data de 23 iunie 2015, preşedintele CSM a înaintat Inspecţiei Judiciare sesizarea formulată de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei, în conţinutul căreia se solicita să se efectueze verificări cu privire la măsurile dispuse de judecători şi procurori în dosarul aflat pe rolul Judecătoriei Vaslui, care are ca obiect săvârşirea infracţiunilor de viol şi lipsire de libertate în mod ilegal. Sesizarea a fost înregistrată atât la Direcţia de inspecţie pentru judecători cât şi la Direcţia de inspecţie pentru procurori. În prezent se efectuează verificări prealabile pentru a se stabili dacă există indicii ale săvârşirii vreunei abateri disciplinare de către judecătorii care s-au pronunţat cu privire la măsurile preventive luate faţă de cei 7 inculpaţi din dosarul menţionat cât şi de către procurorii care au participat în şedinţele de judecată", se arăta într-un comunicat de presă al Inspecţiei Judiciare.

Tot în 23 iunie, AID a sesizat Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în acest caz. Doi procurori de la PICCJ fac verificări la Parchetul Judecătoriei Vaslui şi la Parchetul Tribunalului Vaslui în cazul fetei violate, pentru a stabili dacă vor fi luate măsuri în acest caz şi care vor fi acestea.

În 25 iunie, mai multe organizaţii neguvernamentale şi asociaţii care promovează prevenirea şi combaterea violenţei sexuale au solicitat Ministerului Justiţiei şi Preşedinţiei să se implice în cazul elevei din judeţul Vaslui, după ce autorii au fost puşi în libertate de către instanţă. În acest sens, reţeaua "Rupem tăcerea despre violenţa sexuală", din care fac parte 15 asociaţii, grupuri şi ONG, a transmis o scrisoare deschisă celor două instituţii ale statului intitulată "Nu uitaţi drepturile victimelor".

De altfel, a fost lansată şi o petiţie on-line, semnată de peste 200.000 de persoane, prin care se cere judecarea în stare de arest preventiv a celor şapte tineri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici