CSM stabileşte în 8 octombrie calendarul pentru avizarea propunerilor în funcţii de conducere la DNA

Consiliul Superior al Magistraturii a înregistrat joi propunerile ministrului Justiţiei de numire a procurorilor Iuliana Bendeac, Viorel Cerbu, Elena Matieşescu şi Ion Alexandru în funcţii de conducere la secţii ale DNA şi va stabili în 8 octombrie calendarul de avizare a acestora.

243 afișări
Imaginea articolului CSM stabileşte în 8 octombrie calendarul pentru avizarea propunerilor în funcţii de conducere la DNA

CSM stabileşte în 8 octombrie calendarul pentru avizarea propunerilor în funcţii de conducere la DNA

"Astăzi, 3.10.2013, a fost înregistrată la Consiliul Superior al Magistraturii adresa prin care ministrul Justiţiei a transmis Secţiei pentru procurori, spre avizare, propunerile de numire în funcţiile de conducere la nivelul secţiilor din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie", se arată într-un comunicat de presă al CSM.

Iuliana Bendeac şi Viorel Ioan Cerbu au fost propuşi pentru funcţiile de procuror şef şi, respectiv, procuror şef adjunct ai Secţiei de combatere a corupţiei din Direcţia Naţională Anticorupţie, Elena Cristina Matieşescu - pentru funcţia de şef al Secţiei judiciare penale şi generalul maior magistrat Ion Alexandru - pentru funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii va stabili în şedinţa din 8 octombrie calendarul de desfăşurare a procedurilor de avizare a propunerilor ministrului Justiţiei.

Oficiali ai Parchetului instanţei supreme au declarat miercuri, pentru MEDIAFAX, că procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a decis încetarea delegării procurorului Lucian Papici, şef al Secţiei I din DNA, şi a adjunctei acestuia, Mariana Alexandru, în locul lor fiind delegaţi procurorii Iuliana Bendeac, ca şef de secţie, şi Viorel Cerbu, ca adjunct.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a precizat ulterior, într-un comunicat de presă, că încetarea delegării procurorului Lucian Papici şi a adjunctei acestuia de la conducerea Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a avut în vedere faptul că ministrul Justiţiei a transmis CSM propunerile de numire în funcţii de conducere la Direcţie.

De asemenea, Parchetul instanţei supreme a arătat că a fost menţinută delegarea Elenei Matieşescu în funcţia de procuror şef al Secţiei judiciar penală, în timp ce Ion Alexandru a fost delegat în funcţia de procuror şef al Secţiei de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari.

Prin acest măsuri s-a urmărit "asigurarea continuităţii şi a unei eficienţe manageriale sporite, în perspectiva prezentării candidaţilor propuşi la interviu", a mai arătat PICCJ în comunicat.

Miercuri, la ora 17.09, Niţu a informat Direcţia Naţională Anticorupţie, printr-un fax, că delegarea lui Lucian Papici ca şef al Secţiei I din DNA încetează cu 2 octombrie, dată de la care funcţia este ocupată de procurorul Iuliana Bendeac, pe o perioadă de şase luni.

Direcţia Naţională Anticorupţie reclamă că pentru delegarea procurorilor Bendeac şi Cerbu la şefia Secţiei de combatere a corupţiei nu a fost solicitată, în prealabil, recomandarea şefului DNA, prevăzută expres de Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei.

DNA a precizat, într-un comunicat de presă, că dispoziţiile articolului 8 litera c din Regulamentul de ordine interioară al Direcţiei, aprobat prin Ordinul nr. 2184/C/2006 al Ministrului Justiţiei, prevăd că "procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie îndeplineşte următoarele atribuţii: I) recomandă procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie delegarea procurorilor la Direcţia Naţională Anticorupţie".

În acelaşi context, DNA a arătat că activitatea profesională a celor doi procurori înlocuiţi de Bendeac şi Cerbu - Lucian Papici şi Mariana Alexandru - s-a remarcat "prin rigoare şi rezultate remarcabile şi nu există motive care să justifice încetarea exercitării funcţiilor de conducere".

DNA a precizat că încetarea delegării lui Papici ca şef al Secţiei de combatere a corupţiei din DNA a fost dispusă în 2 octombrie de procurorul general, după ce tot Tiberiu Niţu, în 23 septembrie, dispusese delegarea aceluiaşi procuror pe aceeaşi funcţie.

Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri, la RTV, că Lucian Papici nu a fost demis, ci i s-au terminat mandatele de şef al Secţiei I din DNA, el precizând că acesta va fi simplu procuror şi menţionând că, la fel ca Daniel Morar, Papici a făcut "dosare politice".

"Cine, ce victimă e Papici? (...) Şi-a terminat omul dosarul (în cazul lui Liviu Dragnea, n.r.), gata, poate să fie procuror simplu. Cum să fie şef când şi-a terminat mandatul? Ce stăm şi plângem?" s-a întrebat, retoric, Ponta, precizând că acesta va fi în continuare simplu procuror.

El a spus că îşi menţine afirmaţia potrivit căreia Daniel Morar, Lucian Papici şi alţii au făcut dosare politice când au pus oamenii să jure pe biblii că au fost la referendum.

Premierul a spus că cei cărora li se termină mandatele nu trebuie să rămână în posturi sau să considere că au fost demişi.

"Ce o să zică preşedintele Băsescu în iarna anului viitor, că a fost demis? Nu, i-a încetat mandatul", a spus Ponta.

Ponta a fost întrebat dacă este afectată imaginea PSD sau a Guvernului de faptul că Liviu Dragnea este anchetat de DNA. "Nu, dimpotrivă. Că ce? Că anchetezi oameni care au votat? Noi vrem toţi să spunem cum a fost, dar nu vrea nimeni să ne întrebe (...) Păi a fost în felul următor, ne-am dus toţi, am votat. Nu am votat destui, sau mă rog, nu am fost decât 90% şi a venit Morar cu Papici şi au zis că nu suntem destui şi au veni să ne şi ancheteze pe toţi. Cam asta e, în secolul 21", a afirmat Ponta, care a precizat că a aflat că pe 21 septembrie i s-a terminat mandatul procurorului Papici.

Premierul a fost întrebat ce anume dosare politice a făcut procurorul Papici împreună cu Daniel Morar. "Dosarele de anul trecut împotriva oamenilor care au votat la referendum sunt dosare politice", a replicat premierul.

Procurorul Lucian Papici este cel care a finalizat urmărirea penală în dosarul referendumului în care este cercetat vicepremierul Liviu Dragnea.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că dosarul se află, în prezent, pe biroul şefului DNA Codruţa Kovesi, urmând ca aceasta să decidă cu privire la soluţia ce urmează să fie luată, respectiv închidere sau trimitere în judecată.

Încetarea delegării lui Papici nu influenţează, astfel, mersul dosarului, au mai spus sursele citate.

Iuliana Bendeac este procurorul care, alături de procurorul şef seviciu Gheorghe Popovici, i-a deferit justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia Camelia, în dosarul în care directorul general Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS&RDS Ioan Bendei.

Viorel Cerbu a instrumentat dosarul permiselor de la Argeş, precum şi numeroase cazuri ce au vizat procurori, judecători, avocaţi şi poliţişti, iar recent le-a deferit justiţiei pe Viorica Dinu şi Antonela Costache, de la Tribunalul Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici