CSM suspendă judecata pentru acţiunea disciplinară contra fostului şef DNA Lucian Onea

Secţia pentru procurori în materie disciplinară a CSM a suspendat, miercuri, judecata acţiunilor disciplinare ale Inspecţiei Judiciare contra fostului şef al DNA Ploieşti, Lucian Onea, şi a procurorilor Mircea Negulescu şi Alfred Savu până la soluţionarea dosarelor în care aceştia sunt implicaţi.

195 afișări
Imaginea articolului CSM suspendă judecata pentru acţiunea disciplinară contra fostului şef DNA Lucian Onea

CSM suspendă judecata pentru acţiunea disciplinară contra lui Onea până la soluţionarea dosarului

Decizia Secţiei pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile, la completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Fostul şef DNA Ploieşti, Lucian Onea, este acuzat de Inspecţia Judiciară că şi-a exercitat funcţiei cu rea-credinţă, inspectorii susţinând că a solicitat arestarea preventivă a unui inculpat în baza unor înscrisuri trimise de o persoană din străinătate, deşi ştia că au fost transmise de altcineva.

"Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de:
Onea Lucian Gabriel, procuror şef la Serviciului Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru exercitarea funcţiei cu rea credinţă, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. t) teza 1, din Legea nr. 303/2004. În motivarea acţiunii s-a reţinut că procurorul a solicitat arestarea preventivă a unui inculpat în baza unui probatoriu care cuprindea, printre altele, înscrisuri pretins transmise de o persoană din afara ţării deşi cunoştea că acestea au fost depuse, conform unei înţelegeri prealabile, de o altă persoană
Negulescu Mircea, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpina, suspendat din funcţie, şi Savu Alfred Virgiliu, procuror la Serviciul Teritorial Ploieşti al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor care au acest caracter şi exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă, abateri disciplinare prevăzute de art. 99 lit. j) şi t) teza a II-a din Legea nr. 303/2004", a transmis Inspecţia Judiciară.

Potrivit inspectorilor, procurorii, "prin discuţii purtate cu mai multe persoane, în afara cadrului legal, s-au creat premisele divulgării măsurilor de protecţie a martorilor ameninţaţi şi a conţinutului probatoriului".

Cercetările au fost demarate după ce fostul deputat Vlad Cosma a prezentat public mai multe înregistrări cu cei doi magistraţi, acuzându-i că au falsificat probe şi că au constrâns martori să dea diferite declaraţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici