Cu copilul la dentist. Sfaturi pentru o dantură sănătoasă a copiilor pe termen lung de la stomatologul Denisa Zaharia

  • Veşti bune privind interesul pentru o dantură sănătoasă a micuţilor. Medicul Denisa Zaharia semnalează creşterea cu 30% a pacienţilor copii la control stomatologic preventiv.
  • Specialista în Ortodonţie oferă o serie de sfaturi pentru părinţi în ceea ce priveşte sănătatea orală a copiilor.
  • În plus, stomatologul oferă recomandări de ”trucuri” la care părinţii pot apela ca să-şi motiveze copiii să participe cu bucurie la propria sănătate dentară.
373 afișări
Imaginea articolului Cu copilul la dentist. Sfaturi pentru o dantură sănătoasă a copiilor pe termen lung de la stomatologul Denisa Zaharia

Dr. Denisa Zaharia

Medicul Denisa Zaharia, medic stomatolog ortodont vine cu veşti bune şi spune că, în ultimul an, a crescut cu 30% numărul părinţilor care vin cu copiii la stomatolog preventiv, fără a avea o problemă dentară acută. 
 
Tot mai mulţi părinţi au devenit constienţi de importanţa menţinerii sănătăţii denatare încă din primii ani de viaţă. Este foarte important să punem accent pe prevenirea şi tratarea leziunilor dentare la copii, menţinerea sănătăţii orale din primele stadii ale copilăriei, astfel încât să stabilim o ocluzie dentară corectă de la erupţia primilor dinţi temporari până la stabilizarea ocluziei finale în dentiţia permanentă”, subliniază dr. Denisa Zaharia, fondatoare a clinicii stomatologice de top PerfectDent.
 
Principalele probleme dentare apărute la copii sunt, potrivit dr. Denisa Zaharia, cariile dentare şi complicaţiile acestora, leziunile pulpare şi periapicale, traumatismele dentare, dezvoltarea anormală, anomaliile dento maxilare sau obiceiurile vicioase.
 
Cea mai frecventă afecţiune dentară a copiilor este caria, acest lucru depinzând de obieciurile alimentare, de menţinerea unei igiene orale optime şi de anatomia dinţilor temporari. Cariile neglijate la nivelul dinţilor de lapte duc la probleme ce afectează urmatoarea dentiţie, adică dinţii permanenţi, astfel încât este extrem de importantă menţinerea sănătăţii orale la orice vârstă. O atenţie deosebită trebuie să avem pentru o formă precoce a cariei - caria de biberon. Este o formă severă, apare în perioada 10-20 luni ale bebeluşului şi afectează toţi dinţii. Pentru a preveni acest lucru este important ca după periajul dentar efectuat seara înainte de culcare, copilul să nu mai mănânce sau să mai bea nimic în afară de apă. Este contraindicat consumul de lapte sau de ceai îndulcit peste noapte”, subliniază medicul. 
 

Cele mai accesate servicii stomatologice de către copii

 
Cel mai des, micuţii au venit la cabinet pentru consultaţii şi igienizare, dar şi pentru tratamentul leziunilor carioase şi consultaţia ortodontică în jurul vârstei de 6 ani în scopul evaluării erupţiei dentare şi a dezvoltării corecte a maxilarelor.
 
Unul dintre cele mai eficiente servicii acordate copiilor sunt sigilările dintilor, o metodă foarte eficientă de prevenţie, ce a dus la scăderea cariilor la nivelul molarilor permanenţi cu peste 75%, conform Asociaţiei Americane de
Stomatologie”, adaugă stomatologul Denisa Zaharia. 
 

Paşii pe care părinţii ar trebuie să îi urmeze pentru a asigura o dantura sănătoasă a copiilor pe termen lung 

 

Specialista oferă o serie de sfaturi uşor de pus în practică de către adulţi. 
  • Periajul dinţilor copiilor imediat după apariţia primului dinţişor, de la vârsta de 5-6 luni, este recomandată iniţierea educaţiei de sănătate orală 
  • Părintele este cel care trebuie să spele copilul pe dinţi la început, până la 2-3 ani şi apoi trebuie să îl supravegheze până la 6 ani.
  • este indicat să utilizăm o pastă de dinţi cu fluor adaptată vârstei, care se aplică pe periuţă cât un bob de mazăre
  • Periuţa trebuie să aibă peri moi şi se aplică pe suprafeţele interioare ale dinţilor de la gingie spre vârful dintelui şi apoi pe suprafeţele exterioare
  • limitarea consumului de sucuri, băuturi acidulate, de dulciuri, mai ales cele lipicioase (tip caramele)
  • primele vizite la stomatolog să fie efectuate în primele ore ale dimineţii când copilul este odihnit şi ştie în prealabil în ce va consta vizita şi importanţa acestui consult
  • Părinţii nu trebuie să le transmită copiilor din anxietatea sau angoasa lor legată de dentist, să îi încurajeze să comunice cu medicul şi să întrebe orice curiozitate au. Astfel, se creează o legatura de încredere care va determina copilul să abordeze vizita la medicul stomatolog ca o rutină în comportamentul lui de adolescent şi adult.
  • Periajul zilnic efectuat acasă trebuie completat cu tratamente specifice copiilor în cabinetul stomatologic:insusirea unei tehnici corecte de periaj,  igienizarea profesională în cabinet, aplicarea de geluri concentrate cu fluor la 6 luni, sigilarea şanturilor dentare, decondiţionarea obiceiurilor vicioase prin dispozitive ortodontice simple. 

 

Medicul Denisa Zaharia, specializată în Ortodonţie, are şi câteva recomandări de ”trucuri” la care părinţii pot apela ca să-şi motiveze copiii să participe cu bucurie la propria sănătate dentară: 
 
  • seara să vă spălaţi pe dinţi împreună cu copilul într-o atmosferă veselă, sub forma unui joc sau în prezenţa unei melodii
  • pierderea fiecarui dinte de lapte poate fi recompensată printr-o mică  atenţie lasată de Zâna Măseluţă, care să bucure copilul şi să-l facă să asocieze acest eveniment cu un lucru plăcut
  • fiecare dinte pierdut poate fi marcat pe o diagramă/schemă a dentiţiei copilului, înmânată de medicul stomatolog astfel încât copilul să fie implicat în procesul de schimbare a dentiţiei 
  • copilul să fie familiarizat de mic cu mediul unui clinici stomatologice, să ia contact cu persoane abilitate sa relaţioneze cu copiii, iar la finalul acestor vizite poate fi recompensat printr-o diplomă spre exemplu, ceea ce îl face motivat şi implicat.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici