Cubul Matrix folosit în terapia unor fobii, inaugurat la Cluj-Napoca

Un "cub virtual" ce poate fi folosit în terapia unor fobii, precum cea de înălţime, cea de a vorbi în public, de a călători cu avionul, în cercetările privind zborul în spaţiu sau în aplicaţii militare a fost inaugurat, luni, la Facultatea de Psihologie din cadrul Universităţii "Babeş-Bolyai" Cluj.

1075 afișări
Imaginea articolului Cubul Matrix folosit în terapia unor fobii, inaugurat la Cluj-Napoca

Cubul Matrix folosit în terapia unor fobii, inaugurat la Cluj-Napoca

Psihologul clujean Daniel David, care coordonează proiectul, a declarat, luni, că este o dublă inaugurare, a unei platforme Avalon (Advanced Virtual Applications Laboratories of Napocensis - n.r.) şi a unei Platforme de Roboterapie şi Psihoterapie prin Realitate Virtuală ("Cubul Virtual", numit Matrix).

Daniel David a explicat că analogia cea mai potrivită pentru funcţionarea cubului este cea cu filmul "Avatar". "Cubul virtual" are patru pereţi pe care sunt proiectate imagini 3D, softurile fiind elaborate de psihologi, pentru a folosi în terapie.

Potrivit sursei citate, Avalon adăposteşte platforma Matrix, dar şi laboratoare, un muzeu de aparate de psihologie, sălile fiind numite după personalităţi în domeniu şi evenimente culturale sau media.

"De exemplu, dacă cineva are fobie de înălţime, prin mai multe expuneri se blochează legătura şi fobia dispare. (...) Când cineva se teme de înălţime, ce ştim este că, dacă-l expunem la stimulul care-i produce frică, dacă nu iese de acolo, va dispărea frica. Există riscuri dacă ai fobie de avion şi zbori de mai multe ori, în zbor poate fi atac de panică, costă mai mult, sunt probleme. Ţinând cont de aceste limite, vine realitatea virtuală. Decât să urc la înălţime cu subiectul care se teme de înălţime, pot să-l expun în realitate virtuală, nu costă zborul cu avionul, pot opri procesul, am control asupra reacţiilor comportamentale, realitatea virtuală corectează limitele majore", a explicat David.

El a adăugat că realitatea virtuală, în psihologie, înlocuieşte testele cu creion şi hârtie. Astfel, în loc să fie întrebat un pacient cum ar reacţiona dacă ar fi într-o clădire cu zece etaje, în realitatea virtuală acesta poate fi "pus" pe clădirea de zece etaje, pentru a i se studia reacţia.

Cubul Matrix are mai multe laboratoare, pentru oamenii cu anxietate, pentru frica de a vorbi în public, cea de a zbura cu avionul, pentru şocul posttraumatic.

"În acest moment, cu acest laborator, trebuie să aducem studenţi, alte granturi. Avem un grant cu un institut din SUA pentru stres pentru soldaţi, după Irak şi Afganistan, au făcut o prezentare la Ministerul Apărării Naţionale. Cei care se întorc de acolo pot fi vindecaţi de stres posttraumatic şi pot fi pregătiţi pre-combat, prin simularea mediilor respective înainte de bătălie, pentru a nu fi şocaţi. Aşteptăm bugetul lor pentru a începe colaborarea", a spus David.

În cub funcţionează şi o "clasă virtuală" ("Virtual Classroom"), unde copiii cu tulburări de atenţie pot fi testaţi şi ajutaţi.

Realitatea virtuală va fi folosită şi la controlul durerii.

"Cubul poate distrage atenţia, aduce senzaţii de frig şi controlează durerea, la arsuri se foloseşte mai des, orice modificare biologică produce modificări la nivelul creierului, comparat cu realitatea non-virtuală. Avem o colaborare cu cei de la Chirurgie, care lucrează cu amputaţii", a explicat psihologul.

O altă utilizare a realităţii virtuale este laboratorul de roboterapie, numit Data şi folosit pentru copiii cu autism, care "nu învaţă prin modelare de la adulţi, dar învaţă bine de la roboţi, apoi pot generaliza".

"Este un proiect revoluţionar cu un robot care monitorizează pacienţii cu tulburare psihologică acasă şi anunţă medicii atunci când apar probleme", a menţionat Daniel David.

În acest laborator se vor face cercetări pentru zborurile în spaţiu.

"Astronauţii au probleme, din cauza vitezelor foarte mari, cosmonauţii au greaţă, vomă şi oboseală, medicaţia le afectează şi alte funcţii, dar prin realitatea virtuală ne ocupăm de greaţă, vomă şi stres, ca şi la bolnavii de cancer. Vom folosi aceleaşi tehnici şi la astronauţi, sunt descoperite, publicate deja, tot acelaşi lucru trebuie să controlăm", a explicat David.

"Cubul virtual" a costat un milion de euro, iar platforma Avalon - două milioane de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici