Culturile de roşii de toamnă, dintr-o zonă renumită a României, atacate de "Tuta absolută", o molie extrem de periculoasă

Roşiile de toamnă din cel mai mare bazin legumicol din ţară, din zona Matca, judeţul Galaţi, au fost atacate de o molie periculoasă, tuta absolută, care a făcut ca recolta să fie mai mică şi mai scumpă, din cauza tratamentelor de care au nevoie tomatele. Oamenii spun că au pierdut 25% din recoltă.

2507 afișări
Imaginea articolului Culturile de roşii de toamnă, dintr-o zonă renumită a României, atacate de "Tuta absolută", o molie extrem de periculoasă

Culturile de roşii de toamnă, dintr-o zonă renumită a României, atacate de "Tuta absolută", o molie extrem de periculoasă

Molia denumită „tuta absolută” a dus la scumpierea legumelor din zona Matca, unde producătorii agricoli raportează recolte mici din cauza moliei legumelor, cheltuielile cu tratamentele chimice şi pierderile regăsindu-se în preţul final al produselor.

Zeci de hectare de pământ situate în serele din Matca sunt afectate, iar potrivit unor informaţii, 23 de hectare de culturi agricole au fost compromise de molie. În jur de 100 de fermieri sunt afectaţi.

Astfel, preţurile legumelor au crescut, iar autorităţile vorbesc despre posibile despăgubiri acordate ţăranilor.

„Deocamdată noi urmărim să contabilizăm, să monitorizăm dăunătorul şi în situaţia în care vor fi pierderi de producţie, în condiţiile în care ei au respectat tehnologiile de cultură, fermierii, probabil, vor fi despăgubiţi. Tuta absolută atacă frunza, atacă şi fructul. Noi deocamdată nu am constatat pierderi de producţie, dar din cauza secetei s-ar putea ca aceste suprafeţe afectate să crească. Pentru ca producţiile să nu să nu fie afectate, fermierii sunt nevoiţi să crească numărul tratamentelor. Atunci când avem condiţii favorabile pentru un dăunător, cu siguranţă trebuie făcute tratamente suplimentare. Şi preţul de vânzare a crescut substanţial, până la urmă este o compensare”, a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură Galaţi, Valentin Huciu.

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Galaţi spun că dăunătorul a apărut în condiţiile în care, anul acesta, au fost condiţii propice înmulţirii moliei.

„Fluturii zboară noaptea, iar larvele atacă în interiorul fruntelor. Este foarte greu de combătut. Condiţiile de dezvoltare în solar sunt foarte propice dezvoltării dăunătorului. În solar nu plouă, în solar temperatura este constantă în jurul valorilor de 25-30 de grade, ceea ce convine extrem de mult dăunătorului, nu avem vânt. Acest dăunător poate să creeze probleme numai aunci când se întrunesc condiţii favorabile de dezvoltare. Cel mai sigur schimbările climatice sunt pe locul întâi ca şi cauză, iubeşte seceta, temperaturile ridicate, acestea sunt condiţii favorabile de dezvoltare”, a precizat Huciu.

Fermierii din Matca spun că au pierdut între un sfert şi întreaga producţie de roşii din cauza dăunătorului.

„Am avut roşii, ciclul doi de toamnă. Conform estimărilor trebuia să am o producţie de 12 tone la suprafaţa mea. Tuta absolută m-a afectat în proporţie de 25% dar sunt şi fermieri cu sută la sută pagubă. Am cheltuit o grămadă de bani cu tratamente. Preţurile la legume au crescut şi din cauza asta”, a declarat, pentru MEDIAFAX, fermierul Giani Filimon.

În mod paradoxal, comercianţii de legume din zonă spun că vânzările merg foarte bine, deşi produsele sunt mai puţine ca în alţi ani, iar preţurile au crescut.

„Legumele se vând foarte bine în piaţa din Matca. Roşia, conopida, ardeii kapia, gogonelele, suntem mulţumiţi. Credem că tuta absolută a afectat multe solaria, iar legumele sunt puţine. Au fost mulţi fermieri afectaţi de tuta absolută şi noi credem că din cauza asta producţia este mai mică. Asta înseamnă că legumele au preţ, noi suntem mulţumiţi”, a spus Sorin Dragomir.

În zona Matca sunt aproximativ 1.500 de hectare cultivate în solarii, acesta fiind cel mai mare bazin legumicol al ţării.

Tuta Absolută sau Molia minieră a tomatelor, cum îi spun legumicultorii este o molie nocturnă care atacă în principal tomatele, dar se poate răspândi şi la cartofi, vinete, ardei, sau fasole, arată un ghid pentru recunoaşterea şi combaterea bolilor şi dăunătorilor la tomate cultivate în spaţii protejate (sere, solarii, tuneluri), publicat de Ministerul Agriculturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici