Cum a reacţionat preşedintele Asociaţiei de Părinţi, după rezultatele dezastruoase la simularea de la Evaluare 2019: S-a ajuns la os

Preşedintele Asociaţiei Părinţilor, Iulian Cristache, declară că notele la simularea Evaluării Naţionale sunt mediocre, precizând că rezultatele slabe din ultimii ani sunt consecinţa programei deficitare, a subfinanţării sistemului de educaţie şi ingerinţa politicului în actul educaţional.

1920 afișări
Imaginea articolului Cum a reacţionat preşedintele Asociaţiei de Părinţi, după rezultatele dezastruoase la simularea de la Evaluare 2019: S-a ajuns la os

CREDIT FOTO: 123rf.com

,,Rezultatele sunt în trendul ultimilor ani, mediocre, nici nu aveam alte aşteptări, atât timp cât se fac modificări de programă, cât nu vorbim de o resursă umană calificată, care să interacţioneze mai mult cu elevul, subfinanţarea ultimilor ani şi profesorii care au mai rămas în sistem, lipsa de predictibilitate, ingerinţa polticului. Practic, culegem ce-am însămânţat de-a lungul celor 20-30 de ani”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Iulian Cristache.

Întrebat dacă este posibilă corijarea acestei situaţii până la finele anului şcolar, preşedintele Asociaţiei de Părinţi spune că nu se poate vorbi despre un reviriment spontan. El a precizat că este necesară o formare iniţială la alte standarde, astfel încât să fie asigurată calitatea actului educaţional. Alte probleme semnalate de acesta sunt lipsa timpului acordat elevilor pentru învăţare şi instruire, numărul ridicat de elevi de la clasă, care depăşeşte cu mult numărul admis de lege şi clasele cu regim simultan din mediul rural, unde sunt clase care învaţă concomitent de la I-a până la a IV-a.

,,S-a ajuns la os. Eu am atras atenţia în ultimii 2-3 ani, de când sunt preşedinte, că nu putem coborî mai jos de atât, dar observ că structura subiectelor devine din ce în ce mai uşoară, astfel încât să se menţină promovabilitatea, cu ghilimelele de rigoare, că Evaluarea Naţională nu este un examen ce ţine de promovabilitate, că te duci într-un liceu teoretic şi cu 2, şi cu 3, prin repartizarea computerizată”, a mai adăugat acesta.

Din punctul său de vedere, legea trebuie să fie corectă, asumată de către toţi partenerii, iar finanţarea să fie suficientă. Acesta a atras atenţia că disciplinele de ştiinţe exacte vor rămâne fără profesori în viitorul apropiat, pentru că cei care urmează a ieşi la pensie nu vor avea înlocuitori, atâta vreme cât un profesor debutant are 1.800 de lei salariul net, iar un licenţiat în matematică este plătit cu 4.000 sau 5.000 de lei într-un alt domeniu. Iulian Cristache spune că actul educaţional, cel puţin la ştiinţele exacte, reprezintă o mare problemă.

Rezultatele simulării Evaluării Naţionale, susţinută de către elevii claselor a VII-a şi a VIII-a, în perioada 11-13 martie, arată că, la clasa a VII-a, doar un procent de 52,4% dintre elevii prezenţi la toate probele a obţinut rezultate mai mari sau egale cu 5, în timp ce, la clasa a VIII-a, 53,1% dintre elevii prezenţi la toate probele a obţinut rezultate mai mari sau egale notei 5, arată datele Ministerului Educaţiei Naţionale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici