Video Cum explică sociolologii valul de violenţe: Sărăcia generează monştri

  • Răfuielile violente din comunităţile de romi sunt provocate de frustrare şi sărăcie
  • Statul, şcoala şi familia îşi împart egal vina pentru situaţia actuală, spun sociologii
  • Scandaluri de proporţii au avut loc de Paşte între romi la Bucureşti, Hunedoara şi Braşov
585 afișări

Probabil ai văzut imaginile dure din perioada Paştelui în care rromii se încaieră cu poliţiştii ori se răfuiesc între ei. Poate ai fi tentat să crezi că scandaulurile pornesc din cauza restricţiilor impuse prin starea de urgenţă. Greşit, spun sociologii, care semnalează două principale cauze: sărăcia şi lipsa educaţiei. 

Conflictele din comunităţile de romi există dintotdeauna, doar că acum sunt mai vizibile. Explicaţia vine de la un expert în comportamentul maselor care face parte chiar din minoritatea romă. 

 Gelu Duminică - sociolog: "Pe scurt e cam aşa, sărăcia generează monştri. Sărăcia educaţiei, lipsa de infrastrucutră socială, de coeziune comunitară, lipsa de relaţie solidă, sănătoasă între minoritate şi majoritate".

Statul are şi el partea lui de vină pentru că nu poate oferi tuturor cetăţenilor o minimă bunăstare. 

Gelu Duminică - sociolog: "Nu există un vinovat sută la sută aici, adică nu putem să spunem- în principal vinovâţia este a familiei, vinovăţia este a şcolii sau a sistemului, a societăţii, a comunităţii, ci este o vinovăţie împărţită". 

În replică la violenţele pe care abia le-au stăpânit, poliţiştii au transmis un mesaj clar: toleranţă zero faţă de orice formă de anarhie.

 

 

 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici