Cum încearcă Vlad Voiculescu să pună capăt corupţiei din sănătate: consiliile de administraţie din spitale vor aviza direct achiziţiile de peste 10.000 euro

O ordonanţă de guvern aprobată la propunerea ministerului Sănătăţii vine cu noi atribuţii pentru consiliile de administraţie ale spitalelor, care vor aviza direct achiziţiile de peste 50.000 de lei (circa 10.000 euro), având dreptul să propună şi un audit extern asupra activităţilor desfăşurate în spital.

1785 afișări
Imaginea articolului Cum încearcă Vlad Voiculescu să pună capăt corupţiei din sănătate: consiliile de administraţie din spitale vor aviza direct achiziţiile de peste 10.000 euro

O ordonanţă de guvern aprobată la propunerea ministerului Sănătăţii vine cu noi atribuţii pentru consiliile de administraţie ale spitalelor, care vor aviza direct achiziţiile de peste 50.000 de lei (circa 10.000 euro), având dreptul să propună şi un audit extern asupra activităţilor desfăşurate în spital.

În contextul în care din consiliile de administraţie ale spitalelor fac parte , conform legii, între 5 şi 8 membri, ministerul Sănătăţii aşteaptă ca eventualele cazuri de corupţie de la nivelul managementului spitalelor să fie oprite.

„Rapoartele DNA despre corupţia din sănătate arată că mita pretinsă de managerii de spitale pentru contractele încheiate cu unitatea spitalicească pe care o conduc poate reprezenta un procent fix din valoarea acestor contracte, cuprins între 5 şi 20%. Prin ordonanţa de urgenţă pe care am propus-o şi pe care Guvernul a adoptat-o în ultima şedinţă, aducem transparenţă în încheierea contractelor pentru a pune capăt unor astfel de practici ilegale care au căpuşat bugetul Sănătăţii în ultimii 30 de ani”, a declarat ministrul Vlad Voiculescu.

Măsurile care au intrat în vigoare prin OUG 12/2021 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii răspund nevoii de a eficientiza activitatea spitalelor publice din România printr-o implicare mai activă a consiliilor de administraţie. De asemenea, ele se înscriu în obiectivele Guvernului şi ale Ministerului Sănătăţii de a creşte transparenţa şi de a opri corupţia din sistemul sanitar, se arată într-un comunicat al ministerului Sănătăţii.

Cine face parte din consiliile de administraţie?

Potrivit legii Sănătăţii, în cadrul spitalului public funcţionează un consiliu de administraţie format din 5-8 membri, cu rol de a dezbate probleme de organizare şi funcţionare a spitalului.

Membrii consiliului de administraţie pentru spitalele aflate în subordinea autorităţilor locale sunt:

-doi reprezentanţi ai ministerului Sănătăţii sau ai direcţiilor de sănătate publică judeţene,

-doi reprezentanţi numiţi de consiliul judeţean sau local (dintre care unul să fie economist),

-un reprezentant numit de primar sau de preşedintele consiliului judeţean,

-un reprezentant al Colegiului Medicilor, cu statut de invitat,

-un reprezentant al structurii teritoriale a Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, cu statut de invitat

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici