Cum luptă vameşii împotriva contrabandei cu ţigări: la fiecare ţigară confiscată la graniţă, 50 scapă de control şi ajung pe piaţă

În fiecare zi a anului 2010, câte două camioane pline cu ţigări de contrabandă au scăpat de controlul vămilor. În total, au fost scăpate circa 740 de camioane pe an. Calculele gândul au pornit de la câteva date oficiale: volumul de ţigări de contrabandă care a intrat în ţară (care, potrivit reprezentanţilor industriei de tutun, se ridică la 7,4 miliarde de ţigarete) şi volumul de ţigări confiscate în vămi de autorităţi (145 de milioane de ţigarete).

206 afișări
Imaginea articolului Cum luptă vameşii împotriva contrabandei cu ţigări: la fiecare ţigară confiscată la graniţă, 50 scapă de control şi ajung pe piaţă

Cum luptă vameşii împotriva contrabandei cu ţigări: la fiecare ţigară confiscată la graniţă, 50 scapă de control şi ajung pe piaţă (Imagine: Grigore Pop/Mediafax Foto)

În momentul de faţă doar 1-3% dintre camioanele care trec graniţa sunt scanate, explicaţia oferită de oficialii de la Vămi fiind că "aşa este practica europeană".

"Au dreptate. În UE aşa se face. Se scanează până la 3% dintre camioane prin aplicarea unei grile de risc. România are însă graniţe cu Ucraina, Republica Moldova şi Serbia, cu un grad de risc foarte ridicat în ceea ce priveşte contrabanda, mai ales când vine vorba despre cea cu ţigarete şi tutun", ne-a declarat un reprezentant al industriei tutunului.

Citeşte mai multe despre contrabanda cu ţigări pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici