Cum să-ţi menţii starea de bine zi de zi - studiu

Starea de bine de zi cu zi este îmbunătăţită de o interacţiune cu un prieten/ o prietenă, spun cercetătorii americani.

3986 afișări
Imaginea articolului Cum să-ţi menţii starea de bine zi de zi - studiu

Cum să-ţi menţii starea de bine de zi cu zi

Vorbitul cu un/o prieten/ă zilnic, pentru a pune la punct ceva, ieşit la o plimbare sau în oraş sau doar un apel scurt pentru a-i spune că te gândeşti la el/ ea te poate face mai fericit/ă şi mai puţin stresat/ă. Cel puţin, asta arată un nou studiu condus de către Jeffrey Hall, profesor de Studii de comunicare la Universitatea din Kansas şi expert în relaţii de prietenie.
 
Cercetarea „Conversaţia de calitate poate creşte bunăstarea zilnică a oamenilor” a fost publicată în revista Communication Research de către Hall şi coautorii Amanda Holmstrom, Natalie Pennington, Evan Perrault şi Daniel Totzkay. Studiul a fost fundamentat de şi oferă un sprijin suplimentar pentru teoria lui Hall privind relaţiile denumită „Communicate Bond Belong” (CBB).
 
„Această lucrare a fost o încercare de a defini comunicarea de calitate în contextul relaţiilor interumane”, a declarat Hall. „Tipurile de comunicare pe care am ales să le studiem au fost cele care s-au dovedit în cercetările anterioare că îi fac pe oameni să se simtă mai legaţi prin conversaţie”.
 

Şapte comportamente de comunicare

 
  •  „Tu ce ai mai făcut?” (Trecerea în revistă - Catching up).
  • Discuţii importante
  • Glumeşte cu mine! (umorul nu poate lipsi într-o prietenie) 
  • Să arăţi că-ţi pasă (grija şi empatia faţă de celălalt ne fac bine)
  • Ascultarea activă a persoanei din faţa ta
  •  Aprecierea celorlalţi şi a opiniilor lor (nu trebuie să fim de acord, dar e important să le ascultăm şi să le respectăm)
  • Oferirea unor complimente sincere
 

Comunicarea îţi schimbă starea

 
Peste 900 de participanţi la studiu din cinci campusuri universitare - înainte, în timpul şi după finalul pandemiei - au fost îndrumaţi să adopte unul dintre cele şapte comportamente de comunicare pentru o singură zi, iar apoi au raportat în aceeaşi seară despre sentimentele lor de stres, conexiune, anxietate, bunăstare, singurătate şi calitatea zilei.
 
După cum s-a dovedit, a spus Hall, nu a contat ce comportament au abordat participanţii. Simplul act de a aborda cu intenţie un/o prieten/ă într-unul dintre aceste moduri a fost ceea ce a contat cel mai mult pentru starea de bine de zi cu zi.
 
„Unul dintre mesajele de reţinut ale acestui studiu este că există mai multe căi spre acelaşi obiectiv: bunăstarea”, declară Hall.
 
Specialistul a precizat că studiul a fost conceput, de asemenea, pentru a explora impactul atât al calităţii, cât şi al cantităţii comunicărilor zilnice.
 
„Există o mulţime de cercetări bune care spun că atât numărul de interacţiuni pe care le ai, cât şi calitatea interacţiunilor sunt asociate cu faptul de a fi o persoană mai puţin singură, mai fericită şi mai conectată”, a spus autorul studiului. Acest studiu a constatat că o interacţiune pe zi este suficient, dar mai mult este mai bine. Participanţii care au ales să aibă mai multe conversaţii de calitate au avut zile mai bune, mai pozitive.
 
„Asta înseamnă că, cu cât îţi ascultai mai mult prietenii, cu cât îţi arătai mai multă grijă, cu cât îţi făceai timp să apreciezi opiniile celorlalţi, cu atât te simţeai mai bine la sfârşitul zilei”, a mai punctat Hall. „Putem schimba modul în care ne simţim în orice zi prin comunicare. O singură dată este tot ce este nevoie”, conchide expertul.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici