Curtea Constituţională: Afirmaţia preşedintelui despre nedesemnarea unui premier USL, nerelevantă. Premierul este preşedinte al USL

CC afirmă, în avizul legat de cererea de suspendare din funcţie a şefului statului, că susţinerea legată de afirmaţia preşedintelui privind nedesemnarea unui premier de la USL este nerelevantă, având în vedere că actualul şef al Guvernului, numit de Traian Băsescu, este preşedinte al PSD.

330 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională: Afirmaţia preşedintelui despre nedesemnarea unui premier USL, nerelevantă. Premierul este preşedinte al USL

Traian Băsescu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Cu privire la aceste susţineri, Curtea Constată că sunt nerelevante, în situaţia în care primul ministru al României este preşedintele Uniunii Social Democrate (Liberale, n.r.), desemnat de Preşedintele României", se arată în avizul Curţii.

Preşedintele Traian Băsescu a încălcat grav Constituţia când a declarat că nu va numi premier USL chiar dacă va obţine majoritatea absolută în Parlament, susţine USL în documentul privind suspendarea preşedintelui.

"Preşedintele a încălcat în mod grav prevederile Constituţiei şi principiul fundamental al democraţiei reprezentative, atunci când declară că nu va numi un Prim-ministru din partea USL, chiar dacă această formaţiune politică va obţine majoritatea absolută în Parlament. Similar declaraţiilor referitoare nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale, Preşedintele a făcut şi declaraţii referitoare la faptul că nu va respecta viitoarele decizii ale electoratului: «Eu nu mă joc de-a Constituţia. Ea trebuie citită corect, iar (articolul - n.r.) 103 se referă la partide, nu la alianţe. Alianţele sunt variabile. (Opoziţia - n.r.) să citească articolul acesta, să înţeleagă bine ce s-a întâmplat la aceste alegeri (parţiale - n.r.) şi să decidă în consecinţă. Dacă în interiorul USL este un partid care are 51 la sută din membrii Parlamentului, nu voi mai chema pe nimeni altcineva (la negocieri - n.r.) decât pe acel partid»", se arată în documentul USL.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici