Curtea Constituţională: Ar trebui eliminată excepţia privind cumulul calităţii de parlamentar şi de membru al Guvernului

Curtea Constituţională apreciază că ar trebui eliminată excepţia privind cumulul calităţii de parlamentar şi de membru al Guvernului, întrucât menţinerea dispoziţiei determină lipsa de eficienţă a prevederilor constituţionale, potrivit cărora Executivul răspunde politic numai în faţa Parlamentului.

106 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională: Ar trebui eliminată excepţia privind cumulul calităţii de parlamentar şi de membru al Guvernului

Curtea Constituţională: Ar trebui eliminată excepţia privind cumulul calităţii de parlamentar şi de membru al Guvernului (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Potrivit proiectului legii de revizuire, alin.(1) al art.71 din Constituţie reglementează un nou caz de incompatibilitate, acela dintre calitatea de membru al Parlamentului şi membru al Parlamentului European, propunere justificată şi care nu pune în discuţie limitele revizuirii Constituţiei, arată Curtea Constituţională în decizia sa referitoare la revizuirea Legii fundamentale.

Curtea arată că, pentru a da expresie principiului separaţiei şi echilibrului puterilor în stat şi a asigura deplina efectivitate a textului constituţional în sensul asigurării independenţei membrilor Parlamentului şi a protejării Legislativului împotriva influenţelor Executivului, alin.(2) al art.72 ar trebui modificat, în sensul eliminării excepţiei pe care o instituie în prezent şi care permite cumulul calităţii de parlamentar şi de membru al Guvernului.

Menţinerea acestei dispoziţii ar determina lipsa de eficienţă a prevederilor constituţionale cuprinse în art.109 alin.(1), potrivit cărora "Guvernul răspunde politic numai în faţa Parlamentului pentru întreaga sa activitate", subliniază CC.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici