Curtea Constituţională discută în 15 decembrie sesizarea PNL privind Legea pensiilor

Curtea Constituţională ia în discuţie în 15 decembrie sesizarea PNL privind Legea pensiilor adoptată de deputaţi după admiterea cererii preşedintelui de reexaminare, principalul argument de neconstituţionalitate referindu-se la discriminarea între femei şi bărbaţi la sistemul de cotizare.

22 afișări
Imaginea articolului Curtea Constituţională discută în 15 decembrie sesizarea PNL privind Legea pensiilor

Curtea Constituţională discută în 15 decembrie sesizarea PNL privind Legea pensiilor (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Sesizarea, formulată de 55 de parlamentari PNL, a fost depusă la Curtea Constituţională miercuri seară.

Deputatul PNL Eugen Nicolăescu declara, marţi, că grupul liberal din Camera Deputaţilor a decis să conteste la Curtea Constituţională Legea privind sistemul unitar de pensii. Nicolăescu spunea că principalul argument de neconstituţionalitate se referă la discriminarea între femei şi bărbaţi la sistemul de cotizare.

"În acest moment, legea este, din punctul nostru de vedere, clar neconstituţională, după această lege femeile vor avea o pensie mai mică decât bărbaţii", preciza deputatul PNL.

Nicolăescu adăuga că precizarea făcută de ministrul Ioan Botiş cu privire la corectarea diferenţierii de vârstă de pensionare cu stagiul de cotizare este prevăzută într-o anexă la Legea pensiilor.

Legea pensiilor, reexaminată la solicitarea şefului statului, prin care se stabileşte vârsta standard de pensionare de 63 de ani la femei şi de 65 de ani la bărbaţi, a fost adoptată marţi, de plenul Camerei Deputaţilor. Legea a fost adoptată, prin apel nominal, cu 172 de voturi "pentru".

Singurul articol modificat, faţă de varianta iniţială adoptată, este cel referitor la vârsta de pensionare.

În 6 octombrie, Legea sistemului unitar de pensii publice a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională, care a respins sesizările formulate atunci de PNL şi PSD+PC.

Curtea Constituţională a considerat că dispoziţiile Legii pensiilor prin care se instituie egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei nu este contrară prevederilor Constituţiei, iar opoziţia faţă de aceasta ar semnifica opunerea unui curent social care are o amploare internaţională.

Deşi Legea pensiilor a fost declarată constituţională, în 7 octombrie preşedintele Traian Băsescu anunţa că retrimite Parlamentului Legea sistemului unitar de pensii publice, solicitând stabilirea vârstei standard de pensionare la 63 de ani pentru femei.

Băsescu menţiona că legea a venit la promulgare după ce a fost declarată constituţională de către Curtea Constituţională şi a fost semnată de ambii preşedinţi ai Camerelor Parlamentului. "Din punct de vedere al legalităţii, nu am nicio observaţie asupra legii", preciza Traian Băsescu.

El spunea însă că la nivelul Administraţiei Prezidenţiale a fost analizată legea, iar la articolul 53 alineatul 1 a constatat că se instituie vârsta standard de pensionare la femei şi bărbaţi la 65 de ani.

Preşedintele Băsescu a precizat, însă, că nu poate să nu analizeze realităţile socio-economice şi să constate că femeile au o situaţie mult mai grea decât bărbaţii.

Un alt argument invocat de Băsescu a fost că noua lege creşte vârsta de pensionare pentru bărbaţi cu trei ani, de la 62 la 65 de ani, în timp ce pentru femei cu şapte ani, de la 58 la 65 de ani.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici