Curtea de Conturi: Nereguli la unităţile Ministerului Educaţiei cu prejudicii de 430.000 de lei

Curtea de Conturi a identificat la unităţile din subordinea Ministerului Educaţiei o serie de nereguli care au cauzat prejudicii totale de 430.000 de lei, potrivit raportului de audit pe 2014, dat publicităţii vineri.

422 afișări
Imaginea articolului Curtea de Conturi: Nereguli la unităţile Ministerului Educaţiei cu prejudicii de 430.000 de lei

Curtea de Conturi: Nereguli la unităţile Ministerului Educaţiei cu prejudicii de 430.000 de lei (Imagine: Shutterstock)

Cu ocazia controalelor efectuate de camerele de conturi la entităţile din subordinea MECS, în actele de control încheiate au fost consemnate cazuri de nerespectare a reglementărilor legale, constatându-se abateri şi nereguli care au generat prejudicii în sumă totală de 430.000 lei.

Printre altele, au fost constatate: plata nejustificată a 179.000 de lei prin acceptarea la decontare a unor situaţii de lucrări conţinând cantităţi majorate faţă de cele puse efectiv în operă, aferent cărora s-au calculat dobânzi şi penalităţi de întârziere de 23.000 de lei (Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport), plata nejustificată a sumei de 159.000 de lei din cheltuielile de capital, reprezentând cantităţi de lucrări neexecutate, pentru care au fost calculate majorări şi penalităţi în sumă totală de 12.000 de lei (Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti); plata necuvenită a sumei totale de 40.000 de lei din alocaţii bugetare pentru bunuri şi servicii, reprezentând lucrări şi servicii neexecutate şi plata unor obligaţii la bugetul local în contul unor agenţi economici, pentru care au fost calculate dobânzi şi penalităţi în valoare totală de 15.000 de lei (Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti).

Curtea de Conturi a mai constatat decontarea de Ministerul Educaţiei către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" a sumei de 8.900.000 de lei, fără prezentarea tuturor documentelor justificative care să confirme prestaţia şi plata activităţilor efectuate, întocmite în conformitate cu dispoziţiile legale.

La Reţeaua Naţională de Informatică pentru Educaţie şi Cercetare a fost decontată suma de 14.626.000 de lei, fără prezentarea tuturor documentelor justificative conform prevederilor contractuale. Potrivit prevederilor contractuale, furnizorul s-a angajat să livreze produsele IT necesare modernizării infrastructurii de date administrate de entitate, noi, nefolosite şi de ultimă generaţie, în conformitate cu specificaţiile tehnice prevăzute în propunerea tehnică şi caietul de sarcini, însoţite de toate documentele prevăzute în caietul de sarcini. În timpul controlului, reprezentantul producătorului a comunicat oficial că echipamentele sunt "noi, originale, conforme cu standardele înalte de calitate", dar nu s-au obţinut toate documentele care să confirme acest lucru.

La Universitatea Politehnică Bucureşti i s-a constatat decontarea sumei de 4.682.000 de lei, reprezentând contravaloarea unor bunuri materiale lăsate în custodia executantului, fără prezentarea tuturor documentelor justificative conform prevederilor legale şi contractuale. În timpul controlului a fost numită o comisie care a inventariat bunurile în cauză şi a luat măsurile necesare pentru a asigura securitatea acestora.

Valoarea abaterilor constate la nivelul Ministerului Educaţiei depăşeşte pragul de semnificaţie de 29.631.500 de lei, notează Curtea de Conturi, astfel că "opinia echipei de audit este că situaţiile financiare nu oferă o imagine fidelă şi reală a activelor, datoriilor, poziţiei financiare, performanţei financiare, rezultatului patrimonial, precum şi a patrimoniului avut în administrarea entităţii la data de 31.12.2014".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici