Cutremurele din Galaţi: O echipă de specialişti se va afla pe termen nelimitat în zonă pentru a consilia populaţia

O echipă de specialişti ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) se află de joi după-amiază, pe termen nelimitat, în localităţile din Galaţi unde a avut loc o serie de cutremure, misiunea principală a acestora fiind consilierea populaţiei şi a autorităţilor locale.

1589 afișări
Imaginea articolului Cutremurele din Galaţi: O echipă de specialişti se va afla pe termen nelimitat în zonă pentru a consilia populaţia

Cutremurele din Galaţi: O echipă de specialişti se va afla pe termen nelimitat în zonă pentru a consilia populaţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit Ministerului Administraţiei şi Internelor, ofiţerii IGSU, care au pregătire în domeniul consilierii, protecţiei şi educării preventive a populaţiei aflate în situaţii deosebite, au fost trimişi la Slobozia Conachi, Schela şi Izvoarele din dispoziţia secretarului de stat Cătălin Chiper.

Decizia secretarului de stat al MAI a venit după discuţiile pe care acesta le-a avut joi cu cetăţenii acestor localităţi, mulţi dintre aceştia cerând prezenţa în zonă a unor specialişti în gestionarea situaţiilor cu care se confruntă.

Directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP), Constantin Ionescu, a declarat joi, pentru MEDIAFAX, că este normal ca seismele produse la Galaţi să fie însoţite de zgomote şi că se poate întâmpla ca o pungă de gaze "să scape" în pânza freatică, fără a fi vreun pericol.

Ionescu a spus că acolo unde la suprafaţă sunt exploatări de gaze, se poate întâmpla "să scape" o pungă în pânza freatică şi să miroasă apa a sulf, aşa cum au reclamat oamenii din zona afectată. El a precizat însă că nu este un fenomen periculos.

Directorul general al INFP a mai spus că instituţia a mai instalat, în zona localităţilor Izvoarele, Slobozia Conachi şi Negreşti din Galaţi, pe lângă cele trei staţii seismice portabile montate anterior pentru a localiza cu precizie unde se produc aceste cutremure, şi echipamente care măsoară deplasarea faliilor cu rezoluţie de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informaţii din toată reţeaua, prelucrate la Bucureşti de un soft şi interpretate de seismologi.

Totodată, echipe de specialişti de la INFP merg la faţa locului în această perioadă, iar joi la Izvoarele a fost şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) Ion Burlui, în zonă fiind mobilizaţi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, pentru a interveni în caz de nevoie pentru evacuarea oamenilor, potabilizarea apei şi alte acţiuni.

În localitatea Izvoarele au mers, joi, şi secretarul de stat în MAI Cătălin Chiper şi subprefectul de Galaţi Gabriel Panaitescu, iar aproximativ 30 de localnici au ieşit în stradă, cerându-le acestora explicaţii privind cauza cutremurelor.

Oamenii au încercat să blocheze drumul judeţean 255, care asigură legătura dintre satul Izvoarele şi DN 25, reproşându-le autorităţilor că nu le oferă explicaţii privind producerea acestor fenomene şi nu iau măsuri.

Oamenii au încheiat protestul după ce autorităţile le-au promis că în zonă se va afla un geolog de la Institutul de Fizică a Pământului, care va rămâne acolo pentru o perioadă şi care se va întâlni zilnic cu ei pentru a le oferi explicaţii.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a avertizat miercuri că apa din fântânile aflate în localitatea Izvoarele nu este potabilă, iar populaţia trebuie să evite consumul acesteia. În această situaţie, autorităţile au dispus distribuirea de apă potabilă îmbuteliată către populaţia afectată.

Din 23 septembrie, în Galaţi s-au produs 78 de cutremure dintre care 22 cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cel mai puternic a avut 3,9 grade şi s-a produs pe 29 septembrie.

Constantin Ionescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu este prima dată când se înregistrează multe cutremure într-un interval scurt în zona Galaţi şi că acestea nu pot fi, deocamdată, corelate cu alte activităţi.

El a arătat că zona respectivă se află pe o falie, denumită Sfântul Gheorghe, unde se produc cutremure în mod pregnant.

Seismele din zona Galaţi, un fenomen natural, sunt monitorizate cu toţi specialiştii aflaţi la dispoziţie, iar Prefectura şi Inspectoratul Situaţiilor de Urgenţă sunt pregătite "pentru orice fel de situaţie", a declarat, joi, premierul Victor Ponta, adugând însă că specaliştii nu s-au mai confruntat cu aşa ceva.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici