Dacian Cioloş: Actul de justiţie este incomplet dacă nu recuperăm şi bunurile obţinute ilicit. Este vorba în România de peste jumătate de miliard de euro

Premierul Dacian Cioloş a declarat joi, la cea de-a 6-a conferinţă la nivel înalt a Oficiilor Naţionale de Recuperare a Creanţelor provenite din infracţiuni, că actul de justiţie este incomplet dacă nu se recuperează şi bunurile obţinute ilicit.

936 afișări
Imaginea articolului Dacian Cioloş: Actul de justiţie este incomplet dacă nu recuperăm şi bunurile obţinute ilicit. Este vorba în România de peste jumătate de miliard de euro

Dacian Cioloş: Actul de justiţie este incomplet dacă nu recuperăm şi bunurile obţinute ilicit. Este vorba în România de peste jumătate de miliard de euro (Imagine: Marian Ilie/ Mediafax Foto)

''Ideea de la care am pornit este că actul de justiţie este incomplet atâta timp cât nu am recuperat şi bunurile ilicite. Pentru ca actul de justiţie să fie credibil şi complet este importantă nu doar pedeapsa care este acordată, dar şi racuperarea bunurilor obţinute ilicit pentru că altfel riscăm să slăbim actul de justiţie, să slăbim forţa deciziei sitemului judiciar'', a afirmat premierul Dacian Cioloş.

El a precizat că acesta a fost principiul de la care a pornit când a luat decizia ca, în completarea progreselor care au fost făcute de România în întărirea sistemului judiciar şi a actului de justiţie, să operaţionalizeze şi Agenţia Naţională a Recuperării Bunurilor Ilicit. De altfel, Cioloş a a reamintit că Raluca Prună, ministrul Justiţiei, şi-a luat angajamentul, încă de începutul mandatului acestui Guvern, să găsească mijloacele necesare în aşa fel încât la sfârşitul acestui an ANABI să fie operaţională.

Totodată, premierul a subliniat că este foarte mult de lucru în acest domeniu, rapoartele procurorilor aratând că există valori importante care sunt indisponibilizate.

''Este vorba în România de peste jumătate de miliard de euro, bani sau bunuri în această valoare care trebuiesc readuse la bugetul de stat. Am decis să dăm şi o ţintă clară acestei acţiuni de recuperare a acestor bunuri nu doar din perspectiva actului de justiţie, dar şi pentru a întoarce aceste resurse către cetăţeni care au fost afectaţi de aceste acţiuni ilicite'', a explicat Cioloş.

El a menţionat că resursele recuperate prin intermedul ANABI vor merge la educaţie, sănătate şi proiecte sociale.

''Anul acesta ne-am concentrat acţiunea pe construcţia instituţională a acestei Agenţii pe toată partea de infrastructură necesară de resurse umane cu obiectivul ca până la sfârşitul anului să avem Agenţia funcţională în aşa fel încât la începutul anunlui viitor ea să poată să lucreze la capacitate maximă'', a mai spus premierul Cioloş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici