Dacian Cioloş le răspunde liderilor coaliţiei PSD-ALDE: Modificările Guvernului tehnocrat nu au provocat ieşirea în stradă a sute de mii de români

Fostul premier Dacian Cioloş le-a răspuns, într-o postare pe Facebook, liderilor coaliţiei PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, precizând că modificările la legile Justiţiei făcute de Guvernul tehnocrat nu au provocat ieşirea în stradă a zeci şi sute de mii de cetăţeni.

1636 afișări
Imaginea articolului Dacian Cioloş le răspunde liderilor coaliţiei PSD-ALDE: Modificările Guvernului tehnocrat nu au provocat ieşirea în stradă a sute de mii de români

Dacian Cioloş: Modificările Guvernului tehnocrat nu au provocat ieşirea în stradă a sute de mii de români

„În ceea ce priveşte propunerile de modificare a legilor justiţiei, spiritul în care s-a lucrat în anul 2016 a fost acela al transparenţei şi consultării largi, cu toate părţile interesate din societate şi din sistemul judiciar. Textul proiectului a fost discutat vreme de peste 10 luni, atât la sediul Ministerului Justiţiei, cât şi în dezbateri organizate în mari centre universitare. Un mod de lucru deschis, complet opus stilului intempestiv, în forţă, afişat de actuala coaliţie de guvernare”, a scris Cioloş pe Facebook.

El a arătat că Guvernul tehnocrat a adoptat modificările cu respectarea procedurilor legale în vigoare, fără a se deroba de răspundere ascunzându-se în spatele vreunei comisii parlamentare extraordinare.

Modificările guvernului tehnocrat nu au provocat ieşirea în stradă a zeci şi sute de mii de cetăţeni, pentru că spiritul în care guvernul tehnocrat a lucrat, de deplin respect faţă de cetăţean şi faţă de instituţiile legitime ale statului, lipseşte din păcate guvernării PSD/ALDE”, a subliniat Cioloş.

El a arătat că le răspunde astfel, împreună cu fostul ministru al Justiţiei din Cabinetul său, Raluca Prună, lui Dragnea şi Tăriceanu, care „îndrăznesc să compare modificările pe care le fac ei in domeniul justiţiei cu cele făcute de Guvernul tehnocrat”.

Cioloş menţionează că în guvernul tehnocrat nu a existat niciun conflict de interese personal, în sensul în care nimeni din guvern nu avea interesul să modifice legile pentru a-şi apăra propria piele în faţa justiţiei, iar modificările operate au vizat aspecte necontroversate ale Codului Penal şi Codului de procedură penală care au fost discutate în prealabil în comisiile juridice ale Parlamentului, multe fiind deja adoptate de Senat, şi care puneau în acord legislaţia cu decizii ale Curţii Constituţionale.

„Modificările operate atunci au survenit cererilor magistraţilor, au avut toate avizele legale, inclusiv avizul Consiliului Superior al Magistraturii, şi nu au stârnit controverse în magistratură”, subliniază Cioloş, care ataşează link-uri cu avizele CSM din 2016 şi dezbaterea publică privind legile justiţiei în 2016.

Preşedinţii celor două Camere, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, au transmis, miercuri, o scrisoare de răspuns preşedintelui şi vicepreşedintelui CE, Jean Claude Juncker şi Frans Timmermans, în care cataloghează preocupările CE pentru sistemul judiciar din România drept „surprinzătoare”.

„În acest context, preocupările exprimate de Comisie sunt cel puţin surprinzătoare, mai ales că această preocupare pentru transparenţă şi consens nu s-a manifestat din partea Comisiei atunci când guvernul precedent condus de domnul Dacian Cioloş a modificat pe 18 mai 2016 13 articole din Codul penal şi 101 articole din Codul de procedură penală, prin OUG, fără nicio dezbatere publică şi fără acordul sau măcar consultarea CSM şi a asociaţiilor profesionale”, au scris Dragnea şi Tăriceanu.

Ei au opinat că „diferenţa diametral opusă” a atitudinii reprezentanţilor Comisiei în două momente esenţiale privind dezbaterile din România pe tema justiţiei nu poate fi pusă decât pe seama modului în care a fost informată Comisia de către „diversele surse din mediul românesc”.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici