Dacian Cioloş: Nimeni nu are dreptul să îi ceară unui subordonat să facă altceva decât să respecte legea

Dacian Cioloş a declarat, joi, în faţa studenţilor de la Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza”, că absolut nimeni în această ţară nu are dreptul să ceară unui subordonat să facă altceva decât să respecte legea şi să-i respecte pe cetăţenii pentru care lucrează.

548 afișări
Imaginea articolului Dacian Cioloş: Nimeni nu are dreptul să îi ceară unui subordonat să facă altceva decât să respecte legea

Dacian Cioloş: Nimeni nu are dreptul să îi ceară unui subordonat să facă altceva decât să respecte legea (Imagine: Alexandru Dobre/ Mediafax Foto)

Premierul a fost întrebat dacă în discursul pe care l-a ţinut în faţa studenţilor din anul I ai Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", care au depus joi jurământul militar, s-a gândit la poliţistul Bogdan Gigină atunci când a făcut apel la importanţa îndeplinirii ordinelor ţinând cont, însă, de conştiinţa fiecăruia.

"Cred că nimeni, absolut nimeni în această ţară nu are dreptul să ceară cuiva, unui subordonat, să-şi folosească forţa şi autoritatea pe care i-o dă uniforma, în primul rând, şi legea, nu poate să îi ceară unui subordonat să facă altceva decât să respecte legea şi să-i respecte pe cetăţenii pentru care lucrează. Pentru că subordonaţii nu lucrează pentru şefii lor, ci lucrează pentru cetăţenii lor. Şefii lor sunt cei care trebuie să îi îndrume. Cu cât conştiinţa ne va ghida mai mult în alegerile şi în deciziile pe care le luăm, şi la nivel individual, şi la nivel colectiv — dar aici e vorba mai ales de nivel individual, pentru că atunci eşti în faţă cu conştiinţa ta... — cu cât mai mult vom învăţa să ne ascultăm conştiinţa, cu atât mai repede o să evoluăm ca societate", a răspuns prim-ministrul Dacian Cioloş.

Un jurnalist a insistat şi a întrebat ce poate să facă un subordonat dacă un ministru îi cere să se deplaseze "în goană" prin Bucureşti.

"El poate să iasă la raport şi cred că atunci când îţi spui punctul de vedere în mod foarte clar eşti cu conştiinţa împăcată", a răspuns Cioloş, care a ţinut, totuşi, să precizeze că în orice instituţie bine organizată unde trebuie să fie disciplină este firesc să fie ascultate ordinele şefilor.

”Ordinele şefilor trebuie să se bazeze pe lege şi pe integritate. Însă sunt momente în care aceşti oameni vor fi singuri în faţa unor situaţii unde vor trebui să facă anumite alegeri. Şi sigur, chiar şi în contact cu ceilalţi colegi ai lor ei au jurat aici pentru nişte valori şi cred că acele valori trebuie să le ghideze conştiinţa. Cred că e important să înţelegem că nu trebuie să execuţi un ordin - dar că trebuie în primul rând să fii cu conştiinţa împăcată atunci când faci un anumit lucru”, a arătat Cioloş.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici