Dan Valentin Fătuloiu pleacă de la conducerea Poliţiei Române

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei Române, Dan Valentin Fătuloiu, pleacă de la conducerea instituţiei, fiind nominalizat şef al Biroului ataşatului afacerilor interne în Statele Unite ale Americii, după plecarea acestuia urmând să fie numit un succesor la conducerea IGPR.

8 afișări
Imaginea articolului Dan Valentin Fătuloiu pleacă de la conducerea Poliţiei Române

Dan Valentin Fătuloiu pleacă de la conducerea Poliţiei Române

Potrivit unui comunicat de joi al Ministerului Internelor şi Reformei Administrative, Fătuloiu va avea rang de ministru-consilier.

"Preluarea postului va avea loc după finalizarea tuturor procedurilor prevăzute de lege într-o astfel de situaţie. Tot atunci, va fi numit şi succesorul său în funcţia de Inspector general al Inspectoratului General al Poliţiei Române", se arată în comunicat.

Dan Valentin Fătuloiu a venit la conducerea Poliţiei Române în anul 2005, după ce în prealabil a ocupat funcţia de director adjunct al Direcţiei Generale de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române – Ministerul Administraţiei şi Internelor.

De asemnea, în anul 2000 a fost director general al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, iar înainte de a ocupa acestă funcţie, pentru trei ani a ocupat funcţia de inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş. Înainte de acesta, între 1994 şi 1997, a fost inspector şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa.

Chestorului principal Dan Valentin Fătuloiu a fost coordonator de proiect în cadrul Programul româno-elveţian de implementare a poliţiei comunitare în judeţul Argeş, coordonator al Task-Force-ului privind traficul de fiinţe umane la Centrul SECI (Iniţiativa de Cooperare Sud-Est Europeană - Centrul Regional pentru combaterea criminalităţii transfrontaliere, precum şi coordonator naţional al Comitetului Inter-Ministerial pentru prevenirea şi combaterea traficului de fiinţe umane.

De asemenea, a fost manager de proiect pentru implementarea în structurile de combatere a crimei organizate în cadrul UNODC(United Nations Office on Drugs and Crime) - Întărirea capacităţii de colectare şi analiza informaţiilor infracţionale şi coordonator naţional al proiectului de cooperare româno-britanic REFLEX, proiect referitor la înfiinţarea unei baze de date naţionale despre traficul de fiinţe umane şi proiectul RIPE referitor la analiza informaţiilor şi managementul informatorilor.

El s-a mai implicat, tot în calitate de coordonator de proiect, în Proiectul de cooperare cu USA - Secret Service în domeniul criminalităţii informatice, a fost coordonator Internaţional al Operaţiunilor MIRAGE I, II şi III între anii 2002 şi 2004 desfăşurate sub egida SECI - Centrul Regional pentru Combaterea criminalităţii trans-frontaliere şi a fost desemnat membru CAHTEH - Comitetul Ad-Hoc de Acţiune împotriva Traficului de Fiinţe Umane de pe lângă Consiliul Europei.

Dan Valentin Fătuloiu a fost coordonator la nivelul Poliţiei Române al activităţilor specifice deţinerii de către România, pentru perioada Mai 2003 - Aprilie 2005 a mandatului de ţară coordonatoare a Grupului de lucru privind combaterea criminalităţii, în special al formelor ei organizate, constituit în cadrul Organizaţiei de Cooperare Economică a Mării Negre (OCEMN).

Chestorul principal a anunţat, la mijlocul lunii iunie, la Mamaia, că poliţişti în ţinută civilă vor monitoriza circulaţia pe tronsoanele de drum cu risc major de accidente, urmând ca instituţia pe care o conduce să abordeze un concept nou şi modern de acţiune. Concret, poliţişti îmbrăcaţi în civil vor filma şi fotografia şoferii indisciplinaţi, pe sectoarele de drum de câte 30 de kilometri, apreciate cu risc crescut de producere a accidentelor. Aceştia vor transmite informaţiile echipajelor formate din poliţişti în uniformă aflaţi la limitele tronsonului de drum monitorizat.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, şeful Poliţiei Române a declarat că angajaţii instituţiei pe care o conduce au elaborat un set de propuneri de modificare a legislaţiei rutiere. "Grupul de lucru constituit pentru elaborarea propunerilor legislative a inclus în proiect interzicerea dispozitivelor antiradar, folosirea acestora fiind sancţionată în toată Europa. Urmează să vedem dacă propunerile noastre vor fi şi adoptate", preciza Fătuloiu în conferinţa de presă.

Şeful IGPR a mai afirmat că în proiectul de revizuire a Codului Rutier intră şi propunerea de restrângere a cazurilor în care se impune reexaminarea şoferului cu permisul suspendat. "Vor fi supuşi reexaminării doar conducătorii auto care comit accidente de circulaţie, care consumă alcool sau care solicită reducerea duratei de suspendare a permisului de conducere", preciza Fătuloiu.

Propunerile sale au fost contestate, la scurt timp, de ministrul Internelor şi Reformei Administrative, Cristian David, care a apreciat drept "ridicolă" noua concepţie de monitorizare în trafic a şoferilor indisciplinaţi.

"Cred că se puteau face propuneri (la Codul Rutier – n.r.) mai inspirate, pentru a realiza un obiectiv pe care, de altfel, îl împărtăşim cu toţii: să creştem nivelul de siguranţă pe drumurile publice", aprecia ministrul Cristian David.

Totodată, ministrul a spus că propunerile recente făcute de Poliţia Română ar fi trebuit să fie concrete şi "corespunzătoare", pentru a contribui la reducerea numărului de accidente.

Dan Valentin Fătuloiu s-a născut pe 27 iunie 1956, în oraşul Drobeta Turnu Severin (judeţul Mehedinţi), este căsătorit şi are un copil.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici