Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a constatat, vineri, că fostul lider PC, Dan Voiculescu, a avut calitatea de colaborator al fostei Securităţi.

218 afișări
Imaginea articolului Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea

Dan Voiculescu a colaborat cu Securitatea (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Curtea de Apel Bucureşti a respins, ca fiind neîntemeiată, acţiunea lui Dan Voiculescu şi a admis cererile de intervenţie în interesul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) făcute de verişoarele fostului lider PC, Paraschiva Silaghi şi Mikaela Kallbery. Acestea au făcut cereri de intervenţie în proces împotriva politicianului.

Decizia de vineri poate fi contestată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

La ultimul termen în proces, care a avut loc în urmă cu o săptămână, la Curtea de Apel Bucureşti, Dan Voiculescu, dar şi verişoara sa Paraschiva Silaghi au răspuns interogatoriului instanţei.

Paraschiva Silaghi a scris o notă care să fie comparată cu un document depus de avocaţii lui Dan Voiculescu, care ar sugera un posibil şantaj al fostului lider PC.

Silaghi a fost de acord să rescrie conţinutul acelui bilet, după ce a declarat instanţei că scrisul nu-i aparţine.

De partea cealaltă, Dan Voiculescu a spus că a dat note informative doar conducerii întreprinderii la care lucra şi care i le solicita, în baza legilor vremii, în sensul de a declara dacă are rude în străinătate.

În 19 iunie 2009, Curtea de Apel Bucureşti a constatat că sunt îndeplinite cerinţele ca Paraschiva Silaghi şi soţul acesteia să participe la procesul în care Dan Voiculescu a contestat verdictul de colaborare cu Securitatea, pentru că, în notele informative din arhiva CNSAS, preşedintele fondator al PC a relatat despre fuga lor din România.

Paraschiva Silaghi a făcut cerere de intervenţie în interes propriu în procesul care se derulează la Curtea de Apel Bucureşti, anulându-şi declaraţiile anterioare pentru că, după ce şi-a văzut dosarul de la CNSAS, şi-a dat seama că politicianul dăduse Securităţii informaţii despre ea.

În actele depuse la instaţă, Paraschiva Silaghi, împreună cu soţul ei Victor Silaghi, arătau că se consideră prejudiciaţi grav, moral şi material, şi că îi vor cere daune lui Dan Voiculescu.

Voiculescu declara, în luna mai 2009, că înainte să solicite modificarea declaraţiilor, Paraschiva Silaghi i-a cerut să îi împrumute 40.000 de euro, sumă pe care el a refuzat să i-o dea.

"Paraschiva Silaghi mi-a cerut 40.000 de euro împrumut, pe care am refuzat să îi dau. Modificarea declaraţiei, la doi ani după declaraţiile pe care verişoara mea le-a dat în procesul cu CNSAS, în 2006, nu este deci întâmplătoare şi nici suprinzătoare pentru mine. Totuşi cred că merită spus că schimbarea declaraţiilor vine în condiţiile în care verişoara mea a declarat ca martor, în anul 2006, că nota pe care am dat-o eu, legată de plecarea ei din ţară, a fost către directorul întreprinderii la care lucram, şi nu către Securitate, la un an după plecarea ei. Îi aduc aminte doamnei Silaghi că legea pedepseşte şantajul", spunea atunci Dan Voiculescu.

În iulie 2006, Silaghi a fost audiată de CNSAS, ea declarând că nota referitoare la plecarea ei din ţară a fost către directorul Vitrocim, nu către Securitate, la un an de la plecarea ei în Germania.

O altă verişoară a lui Dan Voiculescu, Mikaela Kallbery, a făcut cerere de intervenţie împotriva lui Dan Voiculescu. Mikaela Kallbery este sora Paraschivei Silaghi, iar cererea de a fi parte în proces, împreună cu soţul ei, a fost admisă.

Potrivit cererii de intervenţie, Mikaela Kallbery susţinea că Dan Voiculescu, prin legăturile sale cu Securitatea, a afectat întreaga familie, arătând că din cauza acestuia au fost arestaţi părinţii ei, după ce au fost prinşi că deţineau în casă o bancnotă străină deteriorată.

În august 2006, CNSAS a decis că Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate, numele conspirativ fiind "Felix". Voculescu a contestat decizia la Curtea de Apel Bucureşti.

Dan Voiculescu a fost, în perioada 1970-1982, şeful Departamentului Comerţ Exterior - Vitrocim, iar între anii 1982-1992 general manager al Biroului Bucureşti şi coordonator al proiectelor Internationale - Crescent Commercial& Maritime Ltd. Cyprus.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici