Dăncilă i-a cerut premierului Olandei să susţină aderarea României la Schengen. Răspunsul lui Mark Rutte n-a fost chiar cel aşteptat

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, miercuri, că i-a cerut prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, ca ţara sa să sprijine demersul aderării României la Spaţiul Schengen. Şeful Executivului român a adăugat că acest subiect nu trebuie legat de cel al Mecanismului de Verificare şi Cooperare (MCV).

33499 afișări
Imaginea articolului Dăncilă i-a cerut premierului Olandei să susţină aderarea României la Schengen. Răspunsul lui Mark Rutte n-a fost chiar cel aşteptat

Dăncilă i-a cerut premierului Olandei să susţină aderarea României la Schengen. Răspunsul lui Mark Rutte n-a fost chiar cel aşteptat

"Având în vedere că România îndeplineşte criteriile tehnice privind aderarea la spaţiul Schengen, fapt confirmat de către Comisia Europeană, am adresat premierului olandez solicitarea de a susţine România în îndeplinirea acestui obiectiv. Cred cu tărie că România merită să fie în spaţiul Schengen şi că nu trebuie să legăm problematica Mecanismului de Cooperare şi Verificare de criteriile Schengen. În concluzie, în discuţia cu premierul Mark Rutte am subliniat potenţialul considerabil de dezvoltare în continuare a unei relaţii bilaterale dinamice în interesul cetăţenilor noştri. Nu vreau să vorbesc despre dispute politice interne, consider că acestea pot exista în toate statele membre ale UE. Important pentru mine este să aveţi încredere în capacitatea Executivului de la Bucureşti de a-şi îndeplini în mod corect mandatul, să avem relaţii bilaterale şi la nivel european cât mai bune", a declarat premierul Viorica Dăncilă, în cadrul unei declaraţii de presă comune susţinute la Palatul Victoria alături de premierul Olandei, Mark Rutte.

Prim-ministrul român a punctat că este prima vizită a unui premier olandez în România în ultimii 15 ani, iar dialogul a avut ca scop "extinderea relaţiilor bilaterale în domenii precum investiţiile, cercetarea şi dezvoltarea sau cooperarea în domeniul apărării".

"Olanda se numără printre primii investitori străini în România, iar prezenţa firmelor olandeze în ţara noastră este în continuă creştere. Am discutat despre modalităţile de consolidare a acestei cooperări şi de intensificarea schimburilor economice, agreând organizarea unui forum de afaceri. Am prezentat premierului olandez noul cadru investiţional din România, adoptarea legii achiziţiilor publice şi a legii parteneriatului public privat. Am discutat despre noi domenii de cooperare sectorială bilaterală, precum cercetare şi inovare, agricultură, apărare şi securitate. Totodată, cooperarea în domeniul industriei navale este un punct de referinţă pentru cooperarea noastră bilaterală", a mai declarat Dăncilă.

În schimb, premierul olandez a afirmat că deşi Olanda nu este de acord în privinţa Schengen, Olanda este de acord în multe alte privinţe, care vizează cooperarea bilaterală şi implicarea celor două state în proiectul european, în contextul deţinerii României a preşedinţiei Consiliului UE din ianuarie 2019.

"Nu suntem de acord în toate privinţele, cum ar fi Schengen. Asta este adevărat. Însă suntem de acord pe multe alte chestiuni. În primul rând Uniunea Europeană. Proiectul european este unul foarte important, bazat pe o piaţă puternică şi valori puternice şi faptul că lucrăm împreună pentru a asigura siguranţa colectivă pentru toţi cetăţenii ţărilor. În timpul preşedinţiei române a Consiliului UE discuţiile se vor axa pe Brexit, migraţie. Cred că România va fi ţinută minte pentru multe motive, ca preşedinte al Consiliului UE, însă unul dintre cele mai importante va fi bugetul pe următorii cinci ani. Deci România îşi va lăsa amprenta auspra agendei Europei în următorii cinci ani, după alegerile europarlamentare, iar moştenirea sa se va vedea foarte clar. Am toată încrederea în preşedinţia română şi Olanda va lucra întotdeauna constructiv cu România, atunci când există probleme", a afirmat Mark Rutte.

Prim-ministrul Olandei, Mark Rutte, a avut în cursul zilei de miercuri o întrevedere şi cu preşedintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici