Danemarca, Polonia şi Germania sunt principalele destinaţii pentru exportul paralel de medicamente

Danemarca, Polonia şi Germania au fost, în 2014, principalele trei destinaţii pentru exporturile paralele de medicamente din România, cele mai multe cereri fiind pentru medicamente pentru afecţiuni cardio-vasculare, pentru sistemul nervos central şi pentru cel respirator, dar şi anticoncepţionale.

866 afișări
Imaginea articolului Danemarca, Polonia şi Germania sunt principalele destinaţii pentru exportul paralel de medicamente

Danemarca, Polonia şi Germania sunt principalele destinaţii pentru exportul paralel de medicamente (Imagine: Shutterstock)

"Se ştie că «exportul paralel» reprezintă de fapt un comerţ intracomunitar desfăşurat în spaţiul UE, asupra căruia, chiar dacă nu se poate interveni, este necesar că autorităţile în domeniu să cunoască adevărată dimensiune a fenomenului. Sunt «exportate paralel» cu preponderenţă medicamente care se eliberează numai pe baza de prescripţie medicală din următoarele clase terapeutice: antibiotice, medicamente utilizate pentru afecţiuni cardio-vasculare, afecţiuni ale sistemului nervos central (antiepileptice, hipnotice-inductoare, hipnotice-sedative) şi respirator (antiasmatice şi bronhodilatatoare - expectorante), anticoncepţionale, medicamente vasodilatatore cerebrale ,antiinflamatoere nesteriodiene (AINS), medicamente utilizate în afecţiuni inflamatorii veno-limfatice, antitrombotice, precum şi cele utilizate ca antianemice", au declarat pentru MEDIAFAX reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

În 2014, ANMDM a primit 399 de solicitări de la agenţiile competente omoloage din 21 de ţări din UE, în creştere uşoară, cu 3,3%, comparativ cu 2013, când au fost înregistrate 386 de cereri din 18 state. Solicitările au vizat în special medicamentele eliberate pe bază de prescripţie medicală, dar şi OTC (fără reţetă). Ţările de destinaţie cu cele mai multe solicitări în 2014 sunt, în ordine descrescătoare: Danemarca, Polonia, Germania, Marea Britanie, Letonia, Lituania, Belgia, Italia.

Numărul solicitărilor este însă în scădere faţă de 2012, când au fost înregistrate 554 cereri de medicamente pentru a fi exportate, în creştere cu 73% faţă de 2011. Atunci medicamentele oncologice erau primele pe lista de solicitări.

În 2013, Ministerul Sănătăţii a dispus suspendarea temporară a distribuirii în afara teritoriului României a 41 de medicamente oncologice, antidiabetice, pentru tratamentul hepatitei cronice, etc, iar în decembrie 2014 durata acestei prevederi a fost extinsă.

"Prin OMS Nr. 1575 din 22 decembrie 2014 privind modificarea Ordinului ministrului Sănătăţii nr. 456/2013 pentru aprobarea Listei cuprinzand denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor cu risc crescut de discontinuitate în aprovizionare de care beneficiază asiguraţii în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi a unei măsuri pentru asigurarea acestora pe piaţa din România, se continua suspendarea temporara a distribuirii în afara teritoriului României a medicamentelor din lista anexată ordinului (41 medicamente: oncologice, antidiabetice, pentru tratamentul hepatitei cronice, etc)", precizează ANMDM.

Realizarea distribuţiei paralele este rentabilă în situaţia în care preţul unui medicament este substanţial mai mic în ţara exportatoare faţă de cea importatoare, iar pe piaţa exportatoare cantitatea de produs este suficientă pentru a acoperi costurile legate de obţinerea autorizaţiei de import, reambalarea, reetichetarea şi transportul.

După 10 martie, dată până la care companiile farmaceutice trebuie să actualizeze toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul ministrului Sănătăţii 75/2009, şi în urma căruia acestea se vor ieftini, am putea asista la o creştere semnificativă a exportului paralel.

CNAS a arătat că actualizarea preţurilor la medicamentele de uz uman ar putea aduce reduceri de până la 20% la unele produse, iar diferenţa de bani va putea fi utilizată pentru achiziţia de tratamente inovatoare.

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţine că scăderea preţului la medicamente trebuie făcută simultan cu implementarea unor mecanisme de protecţie care să garanteze că produsele pentru România ajung la pacienţi, în ciuda preţului mic. Aceştia sunt de părere că faptul că România practică cel mai mic preţ din Europa la medicamente încurajează exportul paralel, făcând ca "interese comerciale imorale şi ilegale să facă atractivă vânzarea medicamentelor în alte ţări, pe bani mai mulţi şi cu plata în avans".

Ministrul Sănătăţii a cerut pacienţilor să sesizeze Agenţia Naţională a Medicamentului dacă văd că dispar de pe piaţă anumite medicamente, odată cu aplicarea ordinului prin care producătorii vor fi obligaţi să revizuiască preţurile până la 10 martie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici