Daniel Constantin, ministrul Mediului, LĂMUREŞTE situaţia cu privire la taxa care ar înlocui timbrul de mediu/ Cât a ajuns prima pentru achiziţia de maşini electrice

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat, marţi, la Sibiu, că nu va fi introdusă o nouă taxă care să înlocuiască timbrul de mediu,în schimb va fi creată legislaţia necesară pentru ca primăriile, după ce vor crea o infrastructură viabilă, să poată taxa maşinile care intră în zone aglomerate.

3625 afișări
Imaginea articolului Daniel Constantin, ministrul Mediului, LĂMUREŞTE situaţia cu privire la taxa care ar înlocui timbrul de mediu/ Cât a ajuns prima pentru achiziţia de maşini electrice

Daniel Constantin, ministrul Mediului LĂMUREŞTE situaţia cu privire la taxa care ar înlocui timbrul de mediu (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, că timbrul de mediu nu va fi înlocuit cu o taxă nouă, în schimb va fi creată o legislaţie care să permită administraţiilor publice locale să taxeze maşinile care intră în zone aglomerate, dar nu înainte de a crea o infrastructură viabilă.

„În unele oraşe europene, unde există o supraaglomerare, s-a introdus un element suplimentar, numit taxarea maşinilor care intră în aglomerările urbane, în funcţie de gradul de poluare. Este un instrument pe care îl au la dispoziţie administraţiile publice locale. În urma discuţiilor pe care le-am avut în Coaliţie, ca rezultat al grupului de lucru pe care l-am avut în Ministerul mediului s-a luat decizia ca România să nu introducă o nouă taxă care să înlocuiască timbrul de mediu, ci să creeze doar legislaţia astfel încât autorităţile publice locale - dacă vor considera necesar - să introducă, atunci când dezvoltă infrastructura, ca şi variantă opţională, o eventuală taxă pentru zonele supraaglomerate. Dar după cum se văd lucrurile în acest moment, şi cred că nici pe termen mediu, nu se va introduce niciun fel de taxă suplimentară”, a declarat, marţi, la Sibiu, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Daniel Constantin.

Constantin a precizat că s-ar bucura dacă la intrarea în oraşele mari ar exista variante alternative pentru ca maşinile să nu intre în aglomerările urbane.

„În perioada următoare vom identifica maşinile poluante şi vom avea câte un sticker de culoare diferită în parbrizul fiecărei maşini în funcţie de gradul de poluare. Asta nu înseamnă costuri suplimentare sau taxe pe care le percepem. Dar crează premizele ca autorităţile publice locale, după ce vor face zonarea oraşelor, să poată să introducă. Dar m-aş bucura, ca ministru al Mediului, să am la fiecare intrare într-un oraş mai mare, o parcare în care orice cetăţean să poată să îşi lase maşina, să ia metroul, să ia o maşină electrică, să închirieze forme alternative mai prietenoase cu mediul. Cred că înainte de a introduce taxe trebuie să creăm o infrastructură”, a mai spus Daniel Constantin.

Întrebat când ar putea avea România astfel de parcări, Constantin a spus că vorbeşte de „cazuri ideale” şi că totul depinde de autorităţile publice locale, care trebuie să realizeze o zonare a oraşelor, lucru care s-a întâmplat, deşi există o directivă din 2008, transpusă în legislaţia românească în 2011, potrivit căreia autorităţile publice locale trebuie să facă în 5 ani zonarea oraşului.

Potrivit lui ministrului Mediului, în prezent, există doar un plan la Primăria Muncipiului Bucureşti.

„Cred că primăriile vor face zonarea şi când vor considera că avem foarte multe maşini, aglomeranţie mare, grad de poluare mare, vor putea să introducă pentru acele zone un sistem de taxare suplimentară care să fie la îndemâna cetăţeanului, fie prin sms, fie printr-o altă formă prietenoasă. Acum nu se introduce nicio taxă”, a mai spus Daniel Constantin.

Daniel Constantin: Prima pentru achiziţia de maşini electrice, dublată de la 5.000, la 10.000 de euro

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat, marţi, la Sibiu, că prima pentru Programul Rabla Plus, destinat achiziţionării maşinilor electrice, ar putea fi dublată, suma putând ajunge până la 10.000 de euro, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Mediului, Daniel Constantin, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, la Sibiu, că cei care vor achiziţiona maşini electrice în 2017 vor putea beneficia, în cadrul Programului Rabla Plus, de o primă ce va fi dublată, ajungându-se până la suma de 10.000 de euro.

Constantin a precizat că se are în vedere achiziţionarea a circa 1.000 de maşini electrice prin acest program.

„Mi-aş fi dorit să fie mai multe maşini electrice care se vând persoanelor fizice sau juridice. Din păcate, s-au vândut doar 40 şi ceva de maşini (n.r. - anul trecut). Anul acesta vom avea o sumă care să echivaleze cu o mie de maşini care să se vândă la nivel naţional, iar prima pentru fiecare cetăţean care va dori să acceseze această măsură se va dubla de la 5.000 de euro la 10.000 de euro”, a declarat ministrul Mediului, Daniel Constantin, într-o conferinţă de presă la Sibiu.

Întrebat când va începe programul Rabla Plus, Constantin a spus că nu poate preciza o dată exactă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici