Data la care Aeroportul Băneasa va fi redeschis pentru cursele comerciale

Aeroportul Băneasa va fi redeschis în 2020-2021 pentru cursele comerciale, după finalizarea lucrărilor de reparaţii, urmând să aibă o capacitate de 300-350 de pasageri pe ora de vârf, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, Valentin Iordache, purtătorul de cuvânt al Companiei Aeroporturi Bucureşti - CNAB.

1416 afișări
Imaginea articolului Data la care Aeroportul Băneasa va fi redeschis pentru cursele comerciale

Data la care Aeroportul Băneasa va fi redeschis pentru cursele comerciale

„Aeroportul Internaţional Aurel Vlaicu din Băneasa, după ce a fost declarat cu risc seismic a intrat într-un proces destul de complex de consolidare. Ulterior a fost anvelopat, ceea ce înseamnă că s-a refăcut şi acoperişul şi zona extrerioară a aeroportului, inclusiv suprafaţa vitrată, urmând să fie modernizat şi pe interior”, a declarat Valentin Iordache.

„În acest moment suntem în situaţia în care unul din corpurile de clădire funcţionează ca terminal de aviaţie gerenală business, iar celelalte trei urmează să fie renovate”, a precizat oficialul.

Potrivit reprezentantului CNAB, în acest proces, „deşi lucrările propriu-zise nu sunt foarte complexe, procedura de achiziţie a lor este ceva mai îndelungată, deoarece sunt unele etape obligatorii de parcurs, iar noi suntem la începutul acestei etape de achiziţie publică pentru a angaja un constructor care să refacă terminalul şi pe interior”.

Valentin Iordache a mai precizat că după finalizarea lucrărilor de reparaţii Aeroportul Băneasa va avea o capacitate de 300-350 de pasageri pe ora de vârf, comparativ cu 30 câţi operează în prezent.

„După finalizare, acesta va avea o capacitate de 300-350 de pasageri pe ora de vârf, comparativ cu 30 cât are acum, pentru că vorbim de pasageri business, iar fluxul este dimensionat ca atare. Altfel, platforma este într-o stare bună, iar pista este într-o stare excepţională - este o pistă de 3,1 km pe care se poate ateriza şi decola în deplină siguranţă şi, practic, cu orice avion aflat în acest moment în operare. Mă refer aici la avioane de categorie C, B, D şi E, adică până la avioane destul de mari”, a spus Valentin Iordache.

Potrivit oficialului, lucrările de reparaţii ar trebui să fie încheiate până la finalul anului 2019 , însă „mai probabil vorbim de 2020, 2021”.

În martie 2017, directorul general al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), Liviu Radu, a anunţat, pentru revista Business Magazin, redeschiderea pentru zborurile comerciale a Aeroportului Internaţional Aurel Vlaicu din Băneasa în 2018, închis pentru acest tip de activitate în 2012.

„Redeschiderea aeroportului Băneasa reprezintă mai mult decât o posibilă soluţie, lucrăm deja la operaţionalizarea aeroportului pentru zboruri comerciale de linie şi de tip charter; terminalul de la Băneasa a fost consolidat şi restaurat în exterior. Spun restaurat, deoarece el a fost catalogat ca monument istoric, dar în acelaşi timp avea şi aşa-zisa bulină roşie; acum se continuă amenajarea interioară”, a precizat, atunci, oficialul.

Potrivit acestuia, licitaţia pentru proiectare se afla în curs şi declara că „sperăm finalizarea lucrărilor anul viitor pentru ca aeroportul să fie reintrodus în exploatarea comercială pentru linie şi charter”.

Liviu Radu a mai spus, în 2017, că operarea pe acest aeroport este „un obiectiv propus pentru anul viitor” (n.n.- deci pentru 2018). „Deocamdată nu avem niciun motiv să ne îndoim că în 2018 vom termina această operaţiune”, spunea directorul general al CNAB.

Valoarea exactă a investiţiilor în consolidare şi restaurare va fi stabilită după atribuirea contractului de modernizare a terminalului la interior, iar conform estimărilor directorului general al CNAB din 2017, acestea vor fi de ordinul milioanelor de euro, noteaza Business Magazin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici