Date DEMOGRAFICE: Câţi copii studiază în sistemul privat de învăţământ din România

Institutul Naţional de Statistică (INS) a dat publicităţii, joi, cu ocazia Zilei Copilului, o serie de date despre ponderea copiilor în populaţia ţării, precum şi numărul celor înscrişi în sistemul de învăţământ din România.

1448 afișări
Imaginea articolului Date DEMOGRAFICE: Câţi copii studiază în sistemul privat de învăţământ din România

Date DEMOGRAFICE: Câţi copii studiază în sistemul privat de învăţământ din România (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Astfel, la începutul anului şcolar 2013/2014, majoritatea copiilor urmau o formă de pregătire în sistemul public sau în cel privat: 568.659 de copii înscrişi în cele 1.187 grădiniţe din sistemul public, iar 16.739 erau înscrişi în cele 310 grădiniţe private.

Din totalul preşcolarilor, 56,2% sunt înscrişi în grădiniţele din mediul urban, iar 43,8% sunt înscrişi în unităţile preşcolare din mediul rural. La un cadru didactic revin 16 copii.

Elevii din învăţământul primar şi gimnazial studiază în 4.045 unităţi şcolare, dintre care 3.984 publice, iar restul aparţin sectorului privat. Numărul elevilor înscrişi în învăţământul primar şi gimnazial este de 1.743.254. În învăţământul primar şi gimnazial revin, în medie, 14 elevi la un cadru didactic: 19 elevi în învăţământul primar şi 11 elevi în cel gimnazial.

Din totalul elevilor înscrişi în învăţământul primar şi gimnazial, 52,5% studiază în mediul urban.

Limba română este limba de predare oficială în sistemul naţional de educaţie, 93,6% dintre elevii înscrişi în învăţământul primar şi gimnazial studiind în această limbă. O proporţie semnificativă a populaţiei şcolare - 5% - învaţă în limba maghiară.

În ierarhia limbilor moderne studiate de elevii din învaţământul primar şi gimnazial - ca primă limbă modernă - pe primul loc se situează limba engleză. Situaţia elevilor care studiază a doua limbă modernă se prezintă astfel: limba franceză 65,2%, limba germană 9,2%, limbile spaniolă, italiană şi rusă fiind, fiecare, studiate de mai puţin de 1% din totalul elevilor care studiază a doua limbă modernă.

Populaţia şcolară cuprinsă în învăţământul liceal era, la începutul anului şcolar, de 776.616 elevi. Reţeaua învăţământului liceal este formată din 1.605 licee. Dintre elevii înscrişi în învăţământul liceal, 97,9% din totalul elevilor erau în unităţi şcolare publice şi 2,1%, în licee private. La un cadru didactic revin, în medie,14 elevi.

Peste 44% din populaţia şcolară cuprinsă în învăţământul liceal în anul şcolar 2013/2014 studiază în liceele din cadrul filierei teoretice, iar 49,4% în cele din filiera tehnologică.

Ponderea elevilor care au optat pentru profilurile din filiera vocaţională este de 6,4%, iar în cadrul acestei filiere se înregistrează ponderi mari pentru elevii înscrişi la profilul sportiv (32,3%), profilul artistic (29%), profilul teologic (20,2%), şi la cel pedagogic (15,7%).

S-a constatat că fetele deţin ponderi superioare în filiera vocaţională - la liceele pedagogice şi artistice, în filiera teoretică - la liceele cu profil uman şi real, iar în cadrul filierei tehnologice - la profilurile servicii, resurse naturale şi protecţia mediului. Băieţii deţin ponderi majoritare la filiera tehnologică la liceele tehnice şi la filiera vocaţională la liceele militare, sportive şi teologice.

La 14 decembrie 1954 Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a recomandat ţărilor membre să instituie Ziua Universală a Copiilor lăsând la latitudinea acestora stabilirea, în funcţie de considerente naţionale, a datei de sărbătorire a acesteia. România, alături de alte ţări din estul Europei a optat pentru 1 iunie, dată aleasă de Uniunea Sovietică.

Cinci ani mai târziu, în 1959, Adunarea Generală ONU adoptă Declaraţia Drepturilor Copilului. Data promulgării documentului, 20 noiembrie, a fost instituită la nivelul tuturor statelor membre drept Ziua Internaţională a Copilului. În amintirea acestui moment şi Convenţia asupra drepturilor copilului, avea să fie adoptată, în 1989, tot la 20 noiembrie.

În România, ca şi în alte numeroase ţări ale lumii, s-a păstrat însă şi tradiţia sărbătoririi Zilei Internaţionale a Copilului la 1 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici