Datoria la medicamente compensate - 1,3 miliarde euro. Directiva plăţilor întârziate, din 16 martie

Datoria la medicamentele compensate este de 1,3 miliarde euro, reprezentând una dintre cele mai grave probleme ale industriei farmaceutice, din cauza recuperării la 300 de zile a banilor dar după 16 martie când va intra în vigoare Directiva plăţilor întârziate, termenul va fi redus la 60 de zile.

153 afișări
Imaginea articolului Datoria la medicamente compensate - 1,3 miliarde euro. Directiva plăţilor întârziate, din 16 martie

Datoria la medicamente compensate - 1,3 miliarde euro. Directiva plăţilor întârziate, din 16 martie (Imagine: Viorel Dudau/Mediafax Foto)

Termenele de plată la facturile pentru medicamentele în regim compensat din România sunt unice în Europa. Până în prezent, toate ţările membre ale Uniunii Europene aveau obligaţia să plătească facturile la medicamente în termen de 30 zile. România avea obligaţia să plătească facturile furnizorilor de medicamente la 180 zile, un decalaj de plată de şase ori mai mare faţă de restul Europei.

"Nu mai este un secret pentru nimeni faptul că datoria strânsă până în 16 martie reprezintă una dintre cele mai dificile situaţii pentru industria farmaceutică din România. Deşi termenul oficial era de 180 zile, în fapt, plăţile se fac la peste 300 zile. Suma la care s-a ajuns în prezent nu este deloc de neglijat - 1,3 miliarde de euro. Industria farmaceutică de medicamente inovative a fost mereu alături de autorităţi în ultimii ani şi a înţeles situaţia economică dificilă cu care acestea s-au confruntat. Ne bucurăm ca în prezent Guvernul a decis să pună pe lista priorităţilor plata acestor datorii, întrucât a înţeles că stabilitatea economică în acest sector este în interesul pacienţilor, iar respectarea directivei europene este în interesul României", a declarat directorul executiv al Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţşionali de Medicamente (ARPIM), Dan Zaharescu, citat într-un comunicat remis MEDIAFAX.

Potrivit lui Sorin Popescu, coordonator Grup Comunicare ARPIM, alocarea de bani de la buget pentru aceste datorii nu este un privilegiu pentru industria farmaceutică, ci doar o respectare a obligaţiilor României ca membru UE.

"Dorim să subliniem că pentru aceste datorii Guvernul a alocat deja de la buget o parte din banii necesari şi că plata lor nu reprezintă un privilegiu pentru industria farmaceutică, ci doar o respectare a obligaţiilor României ca stat membru al Uniunii Europene. Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente este deschisă pentru stabilirea unui calendar de eşalonare a datoriilor, aşa încât plata acestora să se facă gradual şi să nu producă dezechilibre în sistem. Avem în continuare un dialog deschis cu Ministerul Sănătăţii şi ne exprimăm convingerea că vom găsi împreună o soluţie în acest sens", a spus Popescu.

În acelaşi context, ARPIM consideră că intrarea în vigoare, din 16 martie, a Directivei plăţilor întârziate este un semnal foarte bun, pentru că reprezintă începutul unui proces de armonizare şi de intrare în normal pentru România şi pentru mediul de afaceri românesc.

"Această măsură a fost pregătită şi anunţată încă de acum doi ani şi ştiam cu toţii că se apropie momentul implementării. Rolul Directivei este acela de a transforma statele europene în agenţi economici responsabili pentru obligaţiile pe care le au şi care pot plăti penalităţi în cazul întârzierii plăţilor, principiu care de altfel se aplică demult în mediul privat", se arată în comunicatul ARPIM.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici