Daunele uriaşe pe trebuie să le plătească un spital din Iaşi după ce un medic a ars penisul unui copil

Medicul Bogdan Savu şi Spitalul de Copii „Sfânta Maria” din Iaşi au de plătit 216.000 euro daune materiale şi morale familiei unui copil mutilat într-o operaţie făcută în 2008. Decizia definitivă în acest dosar aparţine magistraţilor Curţii de Apel Iaşi.

5328 afișări
Imaginea articolului Daunele uriaşe pe trebuie să le plătească un spital din Iaşi după ce un medic a ars penisul unui copil

Iaşi: Un medic are de plătit peste 200.000 euro daune după ce a ars penisul unui copil

În noiembrie 2008, o familie din Iaşi şi-a dus copilul la Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi, unde a fost diagnsosticat cu fimoză congentială. A fost recomandată o intervenţie chirurgicală, care se realizează prin electrocauterizare. Însă, în operaţie, băietelul de doar o lună a fost ars cu electrocauterul. Chirurgul care a intrat în sală a fost trimis în judecată pentru neglijenţă în serviciu, a fost judecat de magistraţii Judecătoriei Iaşi, iar acum cei de la Curtea de Apel au dat decizia definitivă în cazul său.

Fapta penală s-a prescris încă de când dosarul a ajuns la Judecătoria Iaşi, astfel că magistraţii au judecat latura civilă a acestui dosar.

În motivarea magistraţilor de la Judecătoria Iaşi se arată că „pe durata operaţiei, inculpatul (…) a ajustat în mod necorespunzător intensitatea curentului de coagulare/tăiere generat de electrocauter, cu consecinţa producerii unei arsuri de gr. I-II pe tegumentele feţei dorsale a diafizei penine, fiindu-i afectată funcţionalitatea organului”.

În urma operaţiei de la Iaşi, băiatul a avut nevoie de zeci de zile de recuperare şi de o intervenţie chirurgicală ce a fost făcută la Londra. Însă, copilul va mai avea nevoie şi de altele.

În timpul judecăţii au fost solicitate două expertize medico legale. Potrivit uneia dintre ele „este de presupus că arsura s-a produs ca urmare a neadaptării intensităţii curentului de coagulare/tăiere generate de electrocauter”.

Despre personalul medical, aceeaşi expertiză a arătat că a reacţionat corespunzător la complicaţiile apărute şi că măsurile terapeutice au fost corecte. „Există un raport de cauzalitate directă între leziunile existente şi gestul chirurgical realizat. Nu se poate susţine că incidentele apărute sunt exclusiv cauzate de realizarea tehnică chirurgicală a intervenţiei, având în vedere interpunerea între chirurg şi pacient a echipamentelor tehnice a căror revizie periodică este menită să asigure funcţionalitatea în parametrii optimi”, se arată în expertiza citată în dosar.

Practic, spun magistraţii, „culpa inculpatului constă în neadaptarea corespunzătoare a intensităţii curentului de coagulare/tăiere a electrocauterului marca (…), în sensul că aceasta a fost excesivă, cu consecinţa producerii unei plăgi arse de gr. I-II la nivelul feţei dorsale a penisului, fiind afectate aspectul şi funcţionalitatea acestuia”.

Conform fişei postului, medicul răspunde şi de buna utilizare a aparaturii medicale şi de calitatea actului chirurgical.

În faţa instanţei, medicul a recunoscut că leziunile au fost cauzate de neadaptarea intensităţii la electrocauter, însă a susţinut că „electrocauterul ar fi suferit o defecţiune pe perioada procesului de cauterizare, fiind respectată procedura standard de operare a tehnicii medicale”.

Bogdan Savu a declarat că, aşa cum prevede protocolul, la început a folosit electrocauterul la intensitatea minimă şi că, „observând că nu produce efectele scontate, a setat treapta imediat următoare, moment în care instrumentul chirurgical a produs un curent de o intensitate excesivă, ceea ce a dus la arsuri”, se arată în motivarea instanţei.

Cât despre complicaţiile care au apărut în urma operaţiei, Bogdan Savu a zis că nu se consideră vinovat.

Medicul a invocat în faţa instanţei că aparatul a avut o defecţiune, însă actele depuse de către reprezentanţii Spitalului de Copii arată că electrocauterul a fost supus unei revizii tehnice cu nici o lună înainte de operaţie.

În final, magistraţii conchid că medicul a manevrat necorespunzător electrocauterul, prin reglarea deficitară a intensităţii curentului de coagulare/tăiere a instrumentului folosit.

În primă instanţă, Judecătoria Iaşi a decis că medicul, împreună cu spitalul, parte civilă în acest dosar trebuie să plăteească 40.000 euro daune materiale şi 200.000 euro daune morale. Decizia a fost contestată, însă magistraţii Curţii de Apel Iaşi au decis să reducă daunele materiale de la 40.000 de euro la 16 000 de euro şi au menţinut suma de 200.000 de euro ca daune morale.

Astfel, medicul Bogdan Savu şi Spitalul de Copii trebuie să achite familiei băiatului 216.000 de euro.

Decizia este defintivă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
medic,
sentinţă,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici