De ce a fost eliberat profesorul de la Jean Monnet acuzat de viol

Profesorul de la Liceul "Jean Monnet" a recunoscut că a întreţinut relaţii sexuale cu eleva din clasa a XI-a, în mai multe rânduri, dar procurorii nu au arătat probele certe din care să rezulte că lăsarea lui în libertate ar fi un pericol pentru ordinea publică, potrivit deciziei instanţei.

3229 afișări
Imaginea articolului De ce a fost eliberat profesorul de la Jean Monnet acuzat de viol

De ce a fost eliberat profesorul de la Jean Monnet acuzat de viol (Imagine: Mediafax Foto)

Judecătoria Sectorului 1 a decis, sâmbătă, că profesorul Dan-Octavian Vişan poate fi cercetat în libertate, acestuia fiindu-i impusă însă interdicţia de a părăsi localitatea timp de 30 de zile.

Profesorul de sport a recunoscut, în timpul audierilor, că a întreţinut relaţii sexuale cu eleva de la Liceul "Jean Monnet", în mai multe rânduri, declaraţii ce se coroborează cu plângerea acesteia şi cu declaraţiile făcute de patru martori, "mijloace de probă ce pot conduce la concluzia rezonabilă că s-a săvârşit o faptă prevăzută de legea penală", se arată în motivarea deciziei Judecătoriei Sectorului 1.

Instanţa notează însă că, deşi procurorii au propus arestarea preventivă a lui Dan-Octavian Vişan pe motiv că pedeapsa închisorii pentru o astfel de faptă esste mai mare de patru ani iar în cauză există date certe că lăsarea în libertate a acestuia ar reprezenta un pericol concret pentru ordinea publică, totuşi, din analiza actelor şi lucrărilor dosarului se constată este îndeplinită doar una dintre condiţiile pentru arestarea lui preventivă, respectiv cea referitoare la cunatumul pedepsei.

"Nu se poate susţine însă că ar fi întrunită şi cea de-a doua condiţie cumulativ prevăzută de art. 148 alin. 1 lit. f C.p.p. de vreme ce, în speţă, în referat nu sunt arătate probele certe care ar indica împrejurarea că prin lăsarea în libertate a inculpatului s-a crea un pericol concret pentru ordinea publică", se mai arată în motivare.

Totodată, instanţa notează că pericolul concret pentru ordinea publică se stabileşte fie pe baza probelor care atestă modalitatea de săvârşire a faptei şi gradul său de pericol social ridicat, fie pe baza circumstanţelor personale ale inculpatului care trebuie să releve un pericol social pentru ordinea publică.

"Cu privire la împrejurările în care a fost comisă fapta, este adevărat că s-a reţinut în sarcina inculpatului săvârşirea infracţiunii de act sexual cu un minor, infracţiune cu un grad de pericol social abstract ridicat reflectat inclusiv în limitele de pedeapsă prevăzute de către legiuitor", a mai arătat instanţa în motivare.

Decizia a fost contestată de Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 la Tribunalul Bucureşti.

Eleva de la Liceul "Jean Monnet" s-a prezentat, în 3 noiembrie, la Secţia 1 Poliţie însoţită de părinţi şi a depus plângere împotriva profesorului de 26 de ani, acuzându-l că a violat-o, în timpul unei excursii la Predeal.

Dan-Octavian Vişan a fost audiat şi reţinut vineri, iar sâmbătă a fost eliberat din arest, în urma deciziei Judecătoriei Sectorului 1.

Profesorul de sport era suplinitor, fiind venit de la altă şcoală la Liceul "Jean Monnet" de un an. El şi-a recunoscut fapta în faţa conducerii unităţii de învăţământ, context în care a şi demisionat, declarau, vineri, pentru MEDIAFAX, surse apropiate anchetei.

Avocatul acestuia a susţinut că între profesor şi eleva care îl acuză de viol a existat doar o relaţie profesională şi că aceştia "nu au fost iubiţi". În plus, avocatul a arătat că profesorul nu a cunoscut că eleva este minoră, "aceasta venind dintr-un sistem de învăţământ diferit, din Belgia".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici