De ce nu face teste un aparat medical plătit cu 100 mii euro din bani publici

  • Spitalul Judeţean de Urgenţă Petroşani a cumpărat un aparat de testare RT-PCR acum un an, aparatul nu face teste nici în ziua de astăzi.
  • Aparatul a costat peste 400 mii lei, spitalul are angajat un medic specialist care are abilitatea de a prelucra testele.
  • Ministerul Sănătăţii, printr-o comisie specială, este cel care avizează tehnic aparatul, dar dă undă verde pentru introducerea sa în Programul Naţional, astfel încât testele să fie decontate.
426 afișări
Imaginea articolului De ce nu face teste un aparat medical plătit cu 100 mii euro din bani publici

De ce nu face teste un aparat medical plătit cu 100 mii euro din bani publici

Te doare capul, îţi curge nasul şi bănuieşti că ai COVID. Mergi să faci un test. Dacă te duci la o clinică privată, lucrurile merg cât se poate de simplu. Plăteşti, conform tarifului solicitat, şi în mai puţin de 24 de ore un test RT-PCR îţi spune dacă eşti sau nu pozitiv. La stat e mai complicat. Dacă eşti din Petroşani e de-a dreptul sport extrem. Spitalul din oraşul tău are aparatul, dar nu poate face teste. Cum aşa? Iată povestea. Dacă urmează să o citeşti, înarmează-te cu bunăvoinţă ca să nu înjuri de prea multe ori.

2021. Început de an. Din fonduri publice, spitalul Judeţean de Urgenţă Petroşani cumpără un aparat de testare RT-PCR. Cheltuiala – aproape 100 mii euro. Aparatul e montat, medicul de laborator e pregătit să facă testele. Potrivit procedurii, spitalul trimite la ANMDM – Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale -  dosarul pentru avizarea tehnică a aparatului. E respins. Din documentaţie nu reieşea clar competenţa medicului care ar fi urmat să prelucreze testele. Spitalul revine cu dosarul refăcut. În luna septembrie primeşte avizul de la ANMDM şi aparatul poate să intre în funcţiune. El poate, dar nu se întâmplă.

Pentru că spitalul nu are suficiente fonduri să facă testele, e trimis dosarul la Ministerul Sănătăţii pentru ca aparatul să intre în Programul Naţional prin care testele sunt decontate cu fonduri de la Minister. Autoritatea locală spune că nici până azi nu a primit un răspuns. Ca urmare, aparatul stă, iar testele celor care au nevoie de ele sunt recoltate la Petroşani şi trimise pentru prelucrare, cu maşina, la Deva.

“E aberant. Noi am făcut investiţia. Am amenajat un spaţiu special pentru asta, ne-am asigurat că avem doctor şi în loc să fie făcute teste, aşteptăm. E absolut aberant să avem aparatul şi să trimitem o maşină să facă 100 km în fiecare zi ca ele să fie prelucrate!” – Florin Tiberiu Iacob – Ritzi, primarul din Petroşani

Culmea este că la 320 km distanţă, în Bucureşti, la Ministerul Sănătăţii, o comisie a luat în calcul existenţa aparatului, ba chiar a şi dat un ok care n-a mai ajuns la Petroşani.

Tot procedura spune că, la Ministerul Sănătăţii, Comisia tehnică de evaluare verifică încă o data dacă aparatul îndeplineşte cerinţele tehnice, dacă medicul ce va prelucra testele are competenţă şi dacă e oportun sau nu ca device-ul medical să fie folosit sau nu şi dacă cele trei bife sunt îndeplinite, recomandă introducerea aparatului în Programul Naţional pentru decontarea testelor. Deşi cei de la Petroşani nu au habar de asta, Comisia a dat ok-ul, după cum reiese din răspunsul primit de Mediafax de la Ministerul Sănătăţii, postat şi mai sus.

“Grupul tehnic de lucru, constituit în baza Ordinului ministrului Sănătăţii nr.94/08.02.2021, a constatat îndeplinirea criteriilor de evaluare în vederea includerii în lista unităţilor de specialitate care implementează activitate de testare RT-PCR în cadrul Programului naţional de supraveghere şi control a bolilor transmisibile prioritare pentru 28 entităţi/unităţi sanitare (printre care şi Spitalul de Urgenţă Petroşani, Hunedoara).” – Sursa: Răspuns al Ministerului Sănătăţii pentru Mediafax

Dacă spitalul a primit undă verde de ce nu face testele? Oficial, spitalul nu a fost înştiinţat că are această undă verde. Mai mult, unda verde nu e sinonimă cu bugetarea testelor. Mai exact, Comisia a dat ok-ul, dar o altă echipă a Ministerului dă acordul final şi banii. Iar asta nu s-a întâmplat.

În acest moment, în România, în Programul Naţional de testare RT-PCR sunt incluse 194 de laboratoare din toată ţara. 125 de stat, 69 private. Ce sunt cele 28 care, potrivit răspunsului de la Ministerul Sănătăţii, au primit avizul Comisiei tehnice, dar nu sunt încă incluse pe lista laboratoarelor care fac teste decontate de stat? Probabil, alte spitale în situaţia celui de la Petroşani. Probabil. Aceasta e doar o supoziţie, nu date certe precum cele de mai sus. Şi tot o supoziţie e faptul că cel mai probabil Ministerul fie nu mai are banii pentru decontarea testelor, fie nu mai are interesul ca numărul de teste să fie tot mai ridicat.

În valul 5, România a făcut peste 100 de mii de teste zilnic. Cifră record în pandemie. Presiunea pe sistem a fost uriaşă. A avut statul atât de multe laboaratoare care să prelucreze testele solicitate încât să-şi permit să ignore existenţa a încă unui aparat? Oficial, nu există un răspuns. La întrebarea clară a Mediafax - Având în vedere evoluţia celui mai recent val COVID, în ultima lună, a existat situaţia în care numărul de solicitări pentru testare RT-PCR a depăşit capacitatea conform listei centrelor introduse în programul naţional de testare? Vă rugăm, detaliaţi cu cifre răspunsul la această întrebare.- nu a fost oferit niciun răspuns.

Surse din sistemul medical susţin, însă, că în mai multe situaţii statul a cerut suportul laboratoarelor private pentru că nu putea, în valul 5, prelucra în timp util probele recoltate. Aceasta e o informaţie insuficient probată, dar necontrazisă oficial, cu date, de la Ministerul Sănătăţii. Ce e cert este că din taxele şi impozitele cetăţenilor a fost luat un aparat medical, dar aceştia nu pot beneficia de el pentru că tot din taxele şi impozitele lor nu sunt alocaţi banii ca maşina să funcţioneze. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici