Video De partea cealaltă a baricadei. LANŢ UMAN în Capitală pro-vaccinare. Ce succes a avut manifestaţia | GALERIE FOTO, VIDEO

Aproximativ 40 de părinţi şi copii au format un lanţ uman, sâmbătă, în Parcul Floreasca din Capitală, pentru a atrage atenţia asupra importanţei vaccinării, în contextul în care România se confruntă, în continuare, cu epidemia de rujeolă, care a făcut deja 50 de victime.

1609 afișări

VEZI GALERIA FOTO DE MAI JOS

"Ne-am prins mâinile în jurul unui loc de joacă ca să demonstrăm modul în care vaccinarea protejează sănătatea întregii comunităţi. Toţi cei care ne putem vaccina, să o facem pentru a îi proteja şi pe cei care, din motive medicale, nu se pot vaccina.Singura metoda ca ei să fie vaccinaţi împotriva bolilor prevenibile este ca aceste boli să nu găsească nicio portiţă de intrare în comunitate. (...) Este o realitate tristă că am ajuns, ca stat membru UE, să avem 50 de victime, care au murit din cauza pojarului, o boală prevenibilă pentru care există un vaccin extrem de eficient", a declarat Ana Maiţa, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

Aceasta a precizat că sunt mai multe cauze care duc la scăderea încrederii populaţiei în vaccinare, cum este curentul antivaccinist, dar mai ales sincopele în aprovizionarea cu vaccinuri.

"O cauză a scăderii încrederii este reprezentată de curentul antivaccinist. Este o mare mâhnire să vezi cum părinţi, care doresc tot ce e mai bine pentru copiii lor, se lasa pradă unor dezinformări, unor campanii de dezinformare cu argumente deloc bazate în ştiinţă şi iau alegeri dăunătoare. Marea cauză a scăderii ratei de vaccinare este inabilitatea sistemului de a ţine pe linia de plutire planul naţional de imunizare. Ministerul Sănătăţii are responsabilitatea critică de a asigura o consecveţă în funizarea dozelor de vaccin. Dacă aceste sincope vor continua, România se va scufunda şi mai tare într-o realitate de Ev Mediu", a adăugat Ana Maiţa.

Medicii de familie atrag atenţia că vaccinurile încep să lipsească, în special cel destinat copiilor de 14 ani, dar şi cel care protejează împotriva rujeolei-oreonului-rubeolei (ROR).

"Eu, la mine la cabinet am vaccinuri, dar am informaţii că încep să nu mai fie cele pentru copiii de 14 ani (difterie-tetanos-pertussis -n.r.). Pentru ROR, am primit, personal, de la DSP, produse diferite în luni diferite, deci vaccinez cu un produs o lună, vaccinez cu alt produs în altă lună. Mi s-a spus că nu mai au în stoc şi se împrumută de la judeţele învecinate. Este o probleme în asigurarea acestui flux continuu de aprovizionare cu vaccin. Să fim cinstiţi, anul trecut, cinci luni, a lipsit vaccinul în plină epidemie", a explicat Daniela Ştefănescu, medic de familie.

Potrivit datelor Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până vineri, 27 aprilie 2018, este 12.648, din care 50 de decese. Cel de-al 50-lea deces datorat rujeolei, confirmat prin izolare virală, a fost raportat la un copil în vârstă de patru ani având o doză de vaccin ROR în antecedente, din judeţul Iaşi. În ultima săptămână, au fost raportate înca 280 de cazuri nou confirmate în 15 judeţe şi în municipiul Bucureşti, cele mai multe cazuri fiind înregistrate în judeţele Bacău (97), Constanţa (41), Vrancea (40), Iaşi (22) şi Vaslui (20). Din totalul cazurilor de rujeolă, peste 8.000 au fost înregistrate la copii cu vârste de până în patru ani, iar alte aproximativ 2.200 au fost raportate la copii care au între 5 şi 9 ani.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici