Decanul Baroului Alba, arestat pentru trafic de influenţă

Decanul Baroului Alba, Doina Scutea, şi fostul director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, Ştefan Anghel Bogin, au fost arestaţi preventiv, pentru 29 de zile, vineri seară, de Curtea de Apel Alba Iulia pentru trafic de influenţă şi, respectiv, cumpărare de influenţă.

74 afișări
Imaginea articolului Decanul Baroului Alba, arestat pentru trafic de influenţă

Decanul Baroului Alba, arestat pentru trafic de influenţă

Curtea de Apel Alba Iulia a admis, vineri seară, propunerile de arestare preventivă făcute de procurorii DNA pentru cele cinci persoane din Alba acuzate de fapte de corupţie, printre care decanul Baroului Alba, Doina Scutea, şi fostul director al DGFP Alba, Ştefan Anghel Bogin.

Purtătorul de cuvânt la Curţii de Apel Alba Iulia, Cosmin Muntean, a declarat, vineri seară, corespondentului MEDIAFAX că instanţa a admis propunerile de arestare preventivă pentru cele cinci persoane din Alba reţinute de DNA Alba pentru fapte de corupţie, printre care şi decanul Baroului Alba, Doina Scutea, precum şi fostul director al DGFP Alba, Ştefan Anghel Bogin.

Muntean a spus că pe numele celor cinci au fost emise mandate de arestare preventivă pentru 29 de zile.

Potrivit sursei citate, toţi cei cinci inculpaţi au declarat recurs împotriva hotărârii Curţii de Apel Alba Iulia, care urmează să fie judecat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cele cinci persoane au fost duse, imediat după pronunţarea sentinţei, în arestul IPJ Alba.

Pe holurile Curţii de Apel Alba Iulia s-au aflat mai mulţi apropiaţi şi rude ai celor cinci inculpaţi care au aşteptat soluţia magistraţilor, iar după aflarea veştii că au fost arestaţi preventiv unii dintre ei au început să plângă.

DNA a anunţat, vineri seară, printr-un comunicat de presă, că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Alba - Iulia fac cercetări penale faţă de Doina Scutea, decanul Baroului Alba, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă, Anghel Ştefan Bogin, fost director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (D.G.F.P.) Alba, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă, Claudiu Vasile Vulpe, arestat preventiv în altă cauză pentru infracţiuni de crimă organizată, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă, Alexandru Duca, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă şi Bogdan Radu în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor DNA, în cursul lunii iunie 2009, Bogin Anghel Ştefan a fost numit director coordonator al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba ca urmare a destituirii din funcţie a fostului director.

Pentru că această numire a fost contestată pe cale judecătorească şi pentru a obţine menţinerea într-o astfel de funcţie, în luna iunie 2010, prin intermediul lui Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru, Bogin Anghel Ştefan a luat legătura cu Doina Scutea, decanul Baroului Alba, pentru ca aceasta să intervină la judecătorii din cadrul Curţii de Apel Alba - Iulia în scopul respingerii acestei acţiuni.

Scutea a fost de acord şi, arătând că are influenţă pe lângă magistraţi, în schimbul intervenţiei, a pretins atât direct, cât şi prin intermediul lui Vulpe Vasile Claudiu şi al lui Duca Alexandru, ca Bogin Anghel Ştefan, uzând de funcţia sa de conducere în cadrul D.G.F.P. Alba, să depună diligenţe pentru aprobarea cererii de compensare a unor datorii către bugetul de stat formulate de către Doina Scutea.

În schimbul intermedierii acordului cu Doina Scutea, Vulpe Vasile Claudiu şi Duca Alexandru i-au cerut lui Anghel Ştefan Bogin acordarea de către instituţia pe care o conducea a unor tratamente preferenţiale societăţilor comerciale în care aveau interese directe (de exemplu, obţinerea de plăţi eşalonate pentru datoriile bugetare).

De asemenea, independent de faptele prezentate mai sus, în cursul anului 2010, întrucât Radu Bogdan, fost consilier al ministrului întreprinderilor mici şi mijlocii, a lăsat să se creadă că are influenţă asupra unor funcţionari cu atribuţii de decizie în aprobarea proiectelor finanţate din fonduri europene de la nivelul Ministerului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, a primit de la Vasile Vulpe şi Alexandru Duca suma de aproximativ 40.000 lei cu scopul de a asigura declararea eligibilităţii unui proiect depus de Duca în numele unei societăţi comerciale din Alba-Iulia.

Procurorii DNA au înaintat, vineri dimineaţă, propuneri de arestare preventivă a cinci persoane reţinute în acest dosar de corupţie.

Şeful Administraţiei Finanţelor Publice pentru Contribuabili Mijlocii din cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Alba, Ştefan Anghel Bogin, fost director, a fost reţinut, joi, pentru 24 de ore, de procurorii DNA, fiind acuzat de fapte de corupţie.

Ulterior, în acelaşi dosar de corupţie au fost reţinuţi şi omul de afaceri Alexandru Duca şi Radu Bogdan. În acelaşi dosar, procurorii DNA Alba au emis, joi, o a patra ordonanţă de reţinere pentru Claudiu Vulpe, fost ofiţer SIE, arestat preventiv într-un alt dosar privind constituirea unei reţele de prostituţie ai cărei clienţi erau persoane importante din Alba.

Vineri, decanul Baroului Alba, Doinea Scutea, a fost reţinut de procurorii DNA în acelaşi dosar.

Radu Bogdan şi Claudiu Vulpe, zis "Fox", ar fi fost colegi în cadrul SIE, susţineau surse judiciare, care precizau că acest caz este extrem de complex, fiind vorba despre infracţiuni precum trafic de influenţă.

Astfel, fostul director al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Alba Ştefan Anghel Bogin este acuzat că ar fi încercat să intervină, prin omul de afaceri Alexandu Duca, pentru a i se soluţiona favorabil un proces care se judecă la Curtea de Apel Alba Iulia şi în care un alt fost director al DGFP Alba, Maria Iacob, a contestat schimbarea sa din funcţie şi înlocuirea cu Ştefan Anghel Bogin. Bogin ar fi urmat să îi faciliteze în schimb omului de afaceri compensarea unor sume de bani între firmele acestuia şi DGFP Alba.

De asemenea, Alexandru Duca este acuzat şi că ar fi intervenit pe lângă Radu Bogdan, fost funcţionar în cadrul Ministerului Economiei, pentru câştigarea unui proiect european de o firmă de construcţii din Alba, patronată de un cetăţean italian. Duca ar fi fost intermediar în acest caz împreună cu Claudiu Vulpe, cel de-al patrulea învinuit în acest dosar. Radu Bogdan ar fi primit, potrivit surselor citate, aproximativ 40.000 de lei mită.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici