Decizia de concediere a bunicii Sofia, angajată la 83 de ani ca femeie de serviciu, revocată. Bătrâna, convinsă să revină la grădiniţă: Mă întorc la copii

Conducerea grădiniţei din localitatea Leurda, judeţul Gorj, a revenit, marţi, asupra deciziei de concediere a bătrânei care era angajată la vârsta de 83 de ani ca femeie de serviciu, la solicitarea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Sofia Chiţoran a anunţat, însă, că nu se mai întoarce la grădiniţă.

10142 afișări
Imaginea articolului Decizia de concediere a bunicii Sofia, angajată la 83 de ani ca femeie de serviciu, revocată. Bătrâna, convinsă să revină la grădiniţă: Mă întorc la copii

Gorj: Decizia de concediere a bunicii Sofia, revocată, dar nu vrea să se mai întoarcă la grădiniţă

Decizia de concediere a Sofiei Chiţoran a fost luată de Camelia Barbu, directorul Grădiniţei cu Program Normal Leurda, din oraşul Motru, însă, marţi, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar i-au transmis să revină asupra acestei hotărâri.

„Decizia nu am luat-o eu. Eu am luat legătura cu doamna director şi am spus să-şi regândească poziţia şi astăzi (marţi – n.r.) să o cheme pe bătrâna respectivă şi să o pună să facă cerere de revenire pe post, urmând apoi să facă diligenţele ca de mâine să intre la serviciu. Asta este ceea ce am spus eu. Încetarea contractului de muncă nu o fac eu ca inspector şcolar, o face angajatorul, care este directorul unităţii. Ca să nu se mai spună că a venit un nou general care ar fi luat decizia”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Marcela Mrejeru, inspector şcolar general al ISJ Gorj.

Directorul grădiniţiei, Camelia Barbu, a recunoscut, marţi, că a luat decizia de a-i înceta contractual de muncă bătrânei, după ce cazul acesteia a apărut în presă.

„O să stau de vorbă cu dumneaei să depună o cerere şi dacă îşi face toate diligenţele pentru angajare, fişa medicală, nu va fi nicio problemă. Din discuţia cu ea, nu ne-a spus niciun moment că ea îşi doreşte să mai rămână la grădiniţă. După ce a apărut în presă, eu am stat de vorbă cu dumneaei, să văd care a fost scopul acestui reportaj, ce are ea, atunci am aflat că mai are un venit şi am întrebat-o, nu am certat-o nicio secundă. Din ce am înţeles eu din reportajul respectiv este că la 83 de ani încă mai munceşte. Eu nu ştiam că are şi pensie”, a declarat, pentru corespondentul MEDIAFAX, Camelia Barbu, directorul grădiniţei.

Femeia care a impresionat prin faptul că la 83 de ani lucra ca femeie de serviciu la Grădiniţa cu Program Normal Leurda, din oraşul Motru, fiind declarată cea mai bătrână angajată a ISJ Gorj, avea un contract de două ore pe zi.

Aceasta lucra de 40 de ani în instituţie, iar acum, după tot ce s-a întâmplat, a anunţat că nu doreşte să se mai întoarcă.

„Nu mai vrea. Nu se mai întoarce. Mie îmi pare rău de doamna directoare, că ea nu a vrut să-i facă rău, eu cred că din neştiinţă, nu a ştiut şi i-a fost frică. Şi educatoarea, dacă ar continua cu ea, i-ar fi frică, mie îmi pare rău să se ia măsuri. Nu a ştiut. Directoarea s-a şi grăbit, în aceeaşi zi în care a fost presa, în acea zi a dat-o afară. Poate s-a gândit că nu ar avea voie să lucreze, că are şi pensie de CAP. Nu e un rău pornit de către mama”, a declarat Eugen Chiţoran, fiul bătrânei Sofia.

Zeci de oameni au luat legătura cu autorităţile locale din Motru, pentru a anunţa că vor să o ajute pe femeia de 83 de ani.

”Este regretabil ce s-a întâmplat, femeia s-a simţit oarecum umilită, după 40 de ani de activitate să găseşti singura soluţie ca într-o zi - două să poţi să-i încetezi contractul de muncă. Nu este în regulă. Eu zic că, din punct de vedere moral s-a acţionat greşit. Cine a luat această decizie s-a pripit sau nu a avut toate informaţiile. Toată lumea a dorit să facă un lucru bun, orice faptă bună la noi nu rămâne nepedepsită. Să tai capul unui om într-o secundă. Până acum nu au văzut că are o vârstă înaintată? Nu au ştiut de personalul pe care îl au? De modul cum este plătită această doamnă? Că se poate cumula pensia cu plata pe care o primea lunar? Este regretabil. Este plină de viaţă, de energie, pentru copii făcea totul, nu pentru bani. Zeci de cetăţeni m-au contactat pentru a pune la dispoziţie un cont al doamnei ca să o ajute financiar şi a refuzat. A zis că nu îi trebuie mila nimănui, că vrea să muncească”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Cosmin Morega, viceprimarul municipiului Motru.

Acesta a fost cel care a descoperit că bătrâna Sofia lucrează exemplar la grădiniţă, la vârsta de 83 de ani, după ce a mers în vizită la unitatea respectivă, pentru a stabili ce investiţii sunt necesare, în perioada următoare.

Bunica Sofia a fost convinsă să se întoarcă la grădiniţa din Gorj: Mă întorc la copii

Sofia Chiţoran, bătrâna de 83 de ani,angajată ca femeie de serviciu la grădiniţa din Leurda, jud. Gorj, a fost convinsă să revină la muncă, de miercuri, după ce a fost concediată de directorul unităţii, decizia fiind revocată după 24 de ore. Femeia a declarat, pentru MEDIAFAX, că revine pentru copii.

Deşi iniţial a spus că nu se mai întoarce la grădiniţă, în urma discuţiilor purtate cu conducerea unităţii, Sofia Chiţoran a decis, marţi, să revină la muncă, de miercuri. Bunica a precizat că face acest lucru pentru copii şi numai până la toamnă.

”Mă întorc la copii. Mă duc miercuri dimineaţa. Sunt învăţată cu copiii, mâine dimineaţă mă duc la ei. Stau până la toamnă, apoi rămân la pensie. Nu mai am nicio supărare. Au fost impresionaţi oamenii de vârsta pe care o am. Cum, la vârsta asta, să mai muncească? Nu mai eşti ca tânăr, tânăr mergi mai repede, acum mai încet. De la toamnă încolo nu mai merg, vine iarna, vine gerul, trebuie să mergi să faci focul, şi seara, ca să faci căldură. Sunt bătrână, să aducă alta tânără să muncească cum am muncit eu cu copiii”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, Sofia Chiţoran, cea mai bătrână angajată a ISJ Gorj.

Femeia a povestit şi cum se descurca cu copiii atunci când aceştia ajungeau la grădiniţă înainte de ora 8.00.

„Copiii nu sunt răi, sunt buni, ştiu să numere până la zece, sunt cuminţi, educatoarea se ocupă de ei. Până la ora 08.00, când venea doamna, stăteau cu mine, mai erau părinţi care plecau la serviciu. Eu, ca să nu se bată sau să facă ceva, îi repartizam, tu joacă-te acolo, tu acolo, ca să fie toţi împăcaţi. Îi întrebam câte degete au la mână şi multe altele”, a spus femeia.

Conducerea grădiniţei din localitatea Leurda, judeţul Gorj, a revenit, marţi, asupra deciziei de concediere a bătrânei care era angajată la vârsta de 83 de ani ca femeie de serviciu, la solicitarea Inspectoratului Şcolar Judeţean. Sofia Chiţoran anunţase iniţial că nu se mai întoarce, iar acum, când a decis să se întoarcă, spune că nu vrea ca cineva să aibă de suferit din cauza a ceea ce i s-a întâmplat.

”O să-mi fac treaba cum am făcut şi până acum. Să nu dea afară pe nimeni, că nu şi-a dat cu seama, nu a ştiut, e tânără, are şi dânsa familie, să nu o dea afară, nu a ştiut. Să o lase să-şi continue serviciul. Eu mă duc înapoi la copii până la toamnă, la toamnă doamna educatoare să ia o femeie mai tânără. Mie să îmi dea pensia, acolo, cât va fi, ca să stau şi eu acasă, dacă mor, să mor la mine acasă. Mă trezesc şi mă duc şi la 05.00. Până la Paşte să le mai fac focul, pe urmă fac numai curăţenie, stau cu ei până vine doamna, la 08.00, că părinţii pleacă la lucru”, a mai declarat Sofia Chiţoran.

Femeia de 83 de ani lucra la grădiniţă de 40 de ani şi avea contract de două ore pe zi, primind lunar aproximativ 400 de lei. Fiul acesteia a mărturisit că banii erau păstraţi pentru a cumpăra, la sfârşitul anului, lemne pentru iarnă.

”Banii pe care îi primea la grădiniţă intrau pe card şi îi luam o maşină de lemne pe an. Erau banii de lemne, atât”, a precizat, pentru MEDIAFAX, Eugen Chiţoran, fiul bătrânei Sofia.

În tinereţe, aceasta a muls vacile la CAP-ul din localitate şi primeşte o pensie de aproximativ 600 de lei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici