Decizia în dosarul de corupţie al senatorului Cătălin Voicu, amânată pentru 1 iunie

Instanţa supremă a amânat, marţi, pentru 1 iunie decizia în dosarul în care senatorul Cătălin Voicu, fostul judecător Florin Costiniu şi oamenii de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

408 afișări
Imaginea articolului Decizia în dosarul de corupţie al senatorului Cătălin Voicu, amânată pentru 1 iunie

Cătălin Voicu (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Procesul în sunt judecaţi Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic s-a încheiat în 14 mai, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) anunţând atunci că sentinţa va fi pronunţată în 29 mai.

Marţi, judecătorii au amânat pronunţarea unei soluţii în acest dosar până în 1 iunie.

Procurorul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) a cerut la ultimul termen de judecată pedepse cu executare pentru toţi inculpaţii din dosar.

Astfel, în cazul senatorului Cătălin Voicu, procurorul DNA a cerut condamnarea la două pedepse de câte şapte de ani de închisoare pentru două fapte de trafic de influenţă, precum şi doi ani de închisoare pentru fals. Procurorul a arătat că, în urma contopirii pedepselor, Cătălin Voicu trebuie condamnat la şapte ani de închisoare, cerând totodată şi aplicarea unui spor de pedeapsă de doi ani de închisoare, pedeapsa finală ce ar urma să fie executată de senator fiind cea de nouă ani.

În cazul lui Florin Costiniu, procurorul a arătat că acesta trebuie condamnat pentru complicitate la trafic de influenţă la şase ani de închisoare.

În cazul oamenilor de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic, procurorul DNA a cerut pentru fiecare în parte câte cinci ani de închisoare, pentru faptele de cumpărare de influenţă.

Avocaţii lui Voicu, Căşuneanu, Costiniu şi Locic au arătat că probele procurorilor nu dovedesc acuzaţiile, cerând astfel achitarea clienţilor lor.

În ultimul cuvânt, Voicu le-a spus judecătorilor că "sorgintea" acestui dosar se află în politică. Senatorul a mai spus că, prin prisma acestui dosar, familia i-a fost "decimată", iar reputaţia - compromisă şi că lasă la latitudinea judecătorilor decizia care se va lua în cazul său.

Fostul judecător Florin Costiniu a spus că singurele probe ale acuzării, respectiv interceptările, nu se coroborează cu "absolut nimic", arătând că este nevinovat şi că vrea să fie achitat.

La rândul său, Căşuneanu a arătat că l-a împrumutat de "zeci, chiar sute de ori" pe senator cu diverse sume de bani, astfel că nu i s-a părut că face nimic ilegal, precizând că, din cauza acuzaţiilor aduse de procurori, a căpătat o stare de "paranoia".

Marius Locic a venit cu o Biblie, pe care a adus-o în faţa judecătorilor, jurând că ultimele sale cuvinte vor reprezenta adevărul absolut. Cu mâna pe Biblie, Locic le-a arătat magistraţilor că senatorul Voicu i-a solicitat ca, atunci când îşi revine financiar, să nu-i dea banii în mod direct, ci să-i doneze unei biserici, pentru repararea unui gard.

Senatorul Cătălin Voicu, Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marius Locic au fost trimişi în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru trafic de influenţă, complicitate la trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi, respectiv, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Procurorii afirmă că, în perioada iulie - septembrie 2009, Cătălin Voicu, "prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator", ar fi primit de la Costel Căşuneanu, în două tranşe, sumele de 250.000 de lei (echivalentul a 60.000 de euro) şi 200.000 de euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (Florin Costiniu, n.r.), în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Voicu ar fi pretins şi primit de la Marius Locic suma de 119.000 de lei în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte penale.

În acest dosar, senatorul Cătălin Voicu a stat în arest preventiv din 30 martie 2010 până în 18 iulie 2011.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici