Decizie CCR: Convorbirile înregistrate de SRI sunt neconstituţionale dacă încălcă drepturile şi libertăţile

Curtea Constituţională a decis, marţi, că înregistrările făcute de organele de stat cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, precum SRI, sunt neconstituţionale în măsura în care restrâng exerciţiul unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului desfăşurate în mod legal.

1447 afișări
Imaginea articolului Decizie CCR: Convorbirile înregistrate de SRI sunt neconstituţionale dacă încălcă drepturile şi libertăţile

Convorbirile înregistrate de SRI sunt neconstituţionale dacă încălcă drepturile şi libertăţile

Magistraţii CCR au luat în discuţie o excepţie de neconstituţionalitate în privinţa unor dispoziţii legale din Codul de procedură penală coroborate cu Legea 51/1991 privind securitatea naţională a României.

Cu unanimitate de voturi, judecătorii Curţii au respins, ca inadmisibilă, excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor articolului 11 alineat (1) litera d) din Legea privind securitatea naţională a României.

Textul criticat prevede: „(1) Informaţii din domeniul securităţii naţionale pot fi comunicate: [...] d) organelor de urmărire penală, când informaţiile privesc săvârşirea unei infracţiuni".

Cu majoritate de voturi, CCR a admis a constatat că dispoziţiile articolului 139 alineat (3) teza finală din Codul de procedură penală sunt constituţionale „în măsura în care nu privesc înregistrările rezultate ca urmare a efectuării activităţilor specifice culegerii de informaţii care presupun restrângerea exerciţiului unor drepturi sau libertăţi fundamentale ale omului desfăşurate cu respectarea prevederilor legale, autorizate potrivit Legii nr.51/1991".

Textul criticat din Codul de procedură penală este următorul: "Înregistrările prevăzute în prezentul capitol, efectuate de părţi sau de alte persoane, constituie mijloace de probă când privesc propriile convorbiri sau comunicări pe care le-au purtat cu terţii. Orice alte înregistrări pot constitui mijloace de probă dacă nu sunt interzise de lege".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici