Decizie istorică în Mexic: avortul a fost dezincriminat în statul Coahuila

  • Curtea Supremă a invalidat articolului 196 din Codul Penal, pe care l-a declarat neconstituţional.
  • Articolul pedepsea cu închisoare de la unu la trei ani „femeia care îşi practică voluntar avortul”.
  • Decizia reprezintă o schimbare radicală în Mexic, o ţară profund catolică.
250 afișări
Imaginea articolului Decizie istorică în Mexic: avortul a fost dezincriminat în statul Coahuila

Decizie istorică în Mexic: avortul a fost dezincriminat în statul Coahuila

Decizie istorică în Mexic, mai exact în statul Coahuila de Zaragoza, unde Curtea Supremă a declarat neconstituţională penalizarea femeilor care avortează în prima fază a sarcinii şi a personalului medical care le asistă.

Decizia este o schimbare radicală într-o ţară profund catolică, care recunoaşte acum dreptul femeilor de a decide asupra sarcinii.
Pentru judecătorul Luis Mari'a Aguilar „nu există loc în doctrina jurisprudenţială a acestei Curţi Constituţionale un scenariu în care femeile să nu poată lua în considerare dilema continuării sau întreruperii sarcinii”.

Prin urmare, judecătorii plenului au respins în unanimitate articolul 196 din Codul Penal al statului Coahuila, care a impus o pedeapsă de la unu la trei ani închisoare pentru „femeia care îşi practică voluntar avortul sau persoana care o avortă cu acordul dumneavoastră”.

Avortul a fost dezincriminat până acum în patru dintre cele 32 de state ale ţării: Mexico City, Oaxaca, Hidalgo şi Veracruz.

Acum, însă, decizia Curţii Supreme nu numai că invalidează Codul Penal al statului în cauză, Coahuila, ci creează un precedent obligatoriu pentru toate instanţele din ţară.

Decizia stabileşte „criterii obligatorii pentru toţi judecătorii din ţară”, obligându-i să acţioneze în acelaşi mod în cazuri similare, aşa cum a declarat preşedintele Curţii, Arturo Zaldivar.

O decizie care merge împotriva curentului. Restricţii privind avortul au fost introduse săptămâna trecută în Texas, din ţara vecină, SUA.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici