Declararea Pasajului Basarab de utilitate publică încalcă legea exproprierii

Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a decis anularea hotărârii Consiliului General al Municipiului Bucureşti privind declararea de utilitate publică a lucării de interes local "Pasaj Denivelat Superior Basarab", deoarece actul încalcă legea privind exproprierea.

388 afișări
Imaginea articolului Declararea Pasajului Basarab de utilitate publică încalcă legea exproprierii

Declararea Pasajului Basarab de utilitate publică încalcă legea exproprierii (Imagine: Lucian Maftei - Mediafax Foto)

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a respins recursul Primăriei Capitalei faţă de decizia instanţei inferioare prin care s-a stabilit că declararea de utilitate publică a construirii Pasajului Suprateran Basarab s-a făcut nelegal.

Sentinţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti este definitivă şi irevocabilă. Astfel, lucrările la Pasajul Basarab nu vor putea continua din cauză că exproprierile proprietăţilor din zonă pe cauză de utilitate publică ar fi ilegale.

"Recursul CGMB a fost ultima cale ordinară prin care putea fi atacată acţiunea de anulare a actului administrativ menţionat, acţiune înaintată de Centrul de Resurse Juridice şi Fundaţia Terra Mileniul III", se arată într-un comunicat al ONG-urilor.

Consiliul Local al Municipiului Bucureşti a adoptat, pe 6 iulie 2006, Hotărârea 160/2006 prin care construcţia Pasajului Suprateran Basarab a fost declarată de utilitate publică. Prin aceeaşi hotărâre s-a decis şi exproprierea imobilelor proprietate privată aflate pe spaţiul pe care urma să se ridice construcţia, între care şi trei clădiri înscrise pe lista monumentelor istorice.

În 9 aprilie 2008, Tribunalul Bucureşti a stabilit că declararea de utilitate publică a construirii Pasajului Suprateran Basarab s-a făcut nelegal, cu încălcarea Legii 33/1994 privind exproprierea pentru utilitate publică.

Într-un alt dosar, Centrul de Resurse Juridice şi Fundaţia Terra Mileniul III a solicitat instanţei anularea Planului Urbanistic Zonal pentru construcţia Pasajului Basarab, pe motiv că nu ar fi avut avizele de mediu necesare. Tribunalul Bucureşti a respins acţiunea în aprilie 2007, decizia fiind contestată.

Curtea de Apel Bucureşti va începe dezbaterile în acest caz în 23 februarie.

Lucrările la Pasajul Basarab au început în luna martie 2007, dată la care a fost întrerupt traficul rutier general şi cel al mijloacelor de transport în zona Gării Basarab, pe străzile Bulevardul Dinicu Golescu (pe tronsonul cuprins între strada Fluviului şi Şoseaua Orhideelor) şi Şoseaua Orhideelor (între Dinicu Golescu şi Calea Plevnei).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici