Declaraţia pe proprie răspundere semnată de părinţi pentru elevi este neconstituţională? Un avocat răspunde

  • Elevii vor fi primiţi în şcoală doar dacă părinţii lor semnează o declaraţie pe propria răspundere
  • Aceasta regulă nu este împotriva Constituţiei dacă li se oferă copiilor ca alternativă educaţia online
  • „Constituţia nu prevede că învăţământul se desfăşoară doar fizic în şcoală”, a spus avocatul Adrian Toni Neacşu, fost judecător
1837 afișări
Imaginea articolului Declaraţia pe proprie răspundere semnată de părinţi pentru elevi este neconstituţională? Un avocat răspunde

Declaraţia pe proprie răspundere semnată de părinţi pentru elevi este neconstituţională? Un avocat răspunde

Declaraţia pe proprie răspundere pe care părinţii trebuie să o semneze ca elevul să aibă voie în clasă nu ridică probleme de neconstituţionalitate. Fostul judecător Adrian Toni Neacşu, în prezent avocat, spune că atâta vreme cât există alternativă, dreptul la educaţie garantat prin Constituţie nu este afectat. 

„Primirea copiilor la şcoală doar în baza unei declaraţii pe proprie răspundere a părinţilor nu ridică, în principiu, probleme de constituţionalitate. Este adevărat că legea supremă garantează dreptul la educaţie, dar e la fel de adevărat că şi dreptul la sănătate al celorlalţi este garantat.
 
De altfel, şi potrivit legislaţiei actuale, copiii bolnavi pot fi scoşi din colectiv pe perioada unui focar de rujeolă, de exemplu.”, a afirmat avocatul Adrian Toni Neacşu, fost judecător.
 
Pe de altă parte, Constituţia nu interzice şcoala online. 
 
Statul trebuie să fie capabil să le ofere acestora condiţii calitativ similare pentru educaţia online. Constituţia nu prevede că învăţământul se desfăşoară doar fizic în şcoală, însă între cele două forme nu trebuie să existe diferenţe din punct de vedere calitativ”, a mai spus Neacşu. 

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici