Video DECLARAŢIA ZILEI Coordonator salvamari: Toată lumea ne jigneşte, ne ameninţă şi e supărată pe noi, când noi încercăm să salvăm vieţi

Coordonatorul echipelor de salvamari din sudul litoralului, Vasile Boteş, a declarat, miercuri, că oamenii vin pe litoral şi de la sute de kilometri distanţă şi vor neapărat să se scalde în mare, indiferent dacă sunt sau nu condiţii de scăldat, fără să mai ţină cont de avertismente date de salvamari în caz de mare agitată.

268 afișări

”Noi ne-am cam săturat să fim pe post de paratrăsnet. Toată lumea ne jigneşte, ne ameninţă şi e supărată pe noi, când noi încercăm să salvăm vieţi. Iar noi nu putem face absolut nimic ca să-i împiedicăm să-şi rişte viaţa. Oamenii spun <Ce faci mă? Eu fac sute de kilometri ca să fac o baie în mare şi tu mă scoţi pe mal?>. Noi putem numai să fluierăm, să-i rugăm şi să-i avertizăm. În rest nu putem să facem nimic să-i ţinem afară din apă”, spune Boteş.

El este de părere că legea care reglementează serviciul de salvamar este extrem de permisivă, iar până când aceasta nu va fi revizuită, numărul intervenţiilor va fi tot mai mare şi consideră că ar trebui schimbată legislaţia, iar persoanele care se aventurează în mare când scăldatul este interzis să poată fi sancţionate.

”Noi avem o lege foarte permisivă, sau, mai bine zis, nu avem lege deloc. Avem nişte normative care oricum nu se aplică, nimeni nu este tras la răspundere. Până nu se va hotărî să fie o lege mai serioasă, să se ia nişte măsuri mai drastice, să fie date amenzi… Aşa nu putem să facem nimic. Şi oricum nu salvamarii ar putea să aplice legea, trebuie găsită o altă modalitate. Am cerut reînfiinţarea Poliţiei Plajei, dar nu s-a vrut. Pur şi simplu”, adaugă şeful salvamarilor din sudul litoralului.

Vasile Boteş spune că vara aceasta salvamarii din sudul litoralului au avut sute de interveniţii pentru salvarea oamenilor, ”în unele zile au fost zeci”, în condiţiile în care actualul sezon este la jumătate, iar până la final, până spre mijlocul lunii septembrie, numărul cazurilor de înec în apele mării va creşte.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici