Video DECLARAŢIA ZILEI Procurorul General Augustin Lazăr: Proiectul privind amnistia şi graţierea este penibil/ Nu există justificare, în afară de vreun interes ocult

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri, că cei din Ministerul Public nu sunt de acord cu proiectul graţierii şi că nu există o justificare raţională pentru această ordonanţă, afară de vreun "interes care să fie ocult". Întrebat cum vedea posibila dezincriminare a unor infracţiuni, procurorul general al României, Augustin Lazăr, a declarat, miercuri, că "s-ar vedea că dezincriminarea este făcută cu dedicaţie" şi că la abuzul în serviciu ar fi "total exagerat".

5944 afișări

"Cu referire la denunţ, nu satisface noile activităţi de urmărire penală şi de asemenea şi alte modificări care am văzut că sunt propuse acolo, la o primă vedere. Ministerul Public va prezenta un punct de vedere în zilele următoare. Nu suntem de acord cu acest proiect de Ordonanţă de Urgenţă(n.r.- privind graţierea). Noi avem nevoie să consolidăm instituţiile justiţiei, în conformitate cu strategia pe care justiţia o are pentru următorii ani. Nu există absolut nicio justificare raţională să venim acum cu acte de clemenţă, afară de cazul că nu avem vreun interes care să fie ocult. Nu pot să fac nicio speculaţie în acest moment, însă vom vedea că lucrurile vor ieşi la suprafaţă întotdeauna Aşa cum este văzut proiectul de lege, nu există niciun interes prioritar naţional pentru aceste proiect de lege, este foarte clar", a spus Augustin Lazăr, la finalul şedinţei de plen a CSM.

Procurorul General susţine că în şedinţa de miercuri a plenului CSM s-a discutat despre cele două proiecte, colegii săi criticând actele normative.

"De asemnea, survine suspiciunea acestei emoţii colective care a fost ridicată prin mijloacele media. Un val de emoţie colectivă din care rezultă un mare semn de neîncredere în justiţie, ceea ce este total fals. Pentru faptul că magistraţii nu pot ieşi să respingă punctual fiecare dintre acuzele care se aduc la adresa justiţiei nu e cazul să vină cineva cu un proiect de ordonanţă de graţiere. Doresc să vă asigur că justiţia se înfăptuieşte cum s-a înfăptuit de către profesionişti responsabili, noi trebuie să avem încredere că toate lucrurile vor fi clarificate, vor fi date soluţii temeinice şi legale în toate dosarele. Ministerul Public, şi în general magistraţii, am discutat în CSM, pot să vă spun că nimeni nu e încântat de acest proiect. Colegii au avut cuvinte de critică la adresa acestui proiect, după cum aţi putut vedea şi dumneavoastră în dezbatere. Nu există o nevoie, un imperativ care să fie naţional, ca în acest moment să ieşim cu un astfel de act normativ ", a adăugat procurorul general al României.

"S-ar vedea că dezincriminarea este făcută cu dedicaţie. Punct.(…) Lucrurile sunt foarte clare şi nu aş dori să le analizez mai profund pentru că sunt foarte clare, la nivelul inteligenţei publice medii, nu ar trebui ca un magistrat al Ministerului Public să stăruie.(…)Nu avem nevoie să facem o inginerie juridică pentru a dezincrimina anumite categorii de acte antisociale, lucrurile sunt clare pentru cine citeşte textul. La fel şi cu alte fapte. Ar fi total exagerat, spre exemplu la abuzul în serviciu, să se facă o incriminare astfel încât să se ajungă ca o bună parte dintre cauzele DNA-ului să rămână în aer. Ar însemna că noi nu ştim ce vrem, că voinţa statului român întâi de a incrimina şi de a efectua anumite procese timp îndelungat, de a instrumenta anumite cauze nu e foarte clară. Eu zic însă că voinţa legiuitorului a fost foarte clară atunci când a incriminat aceea faptă. (…) Justiţia este ceva foarte serios şi eu vreau să mă asigur că nu se gândeşte să facă atlceva decât să îţi îndeplinească atribuţiile de serviciu.(…) ", a spus Augustin Lazăr, miercuri, la sediul CSM.

Procurorul General spune că instituţia Ministerului Public nu susţine acte de clemenţă ca graţierea şi amnistia şi că nu au fost consultaţi de Ministerul Justiţiei, până miercuri, cu privire la astfel de proiecte.

"Poziţia Ministerului Public este fermă şi clară împotriva unor acte de clemenţă de acest gen, mai ales a unora care sunt lipsite de transparenţă, care nu au fost discutate public şi care trebuie analizate în Consiliul Superior al Magistraturii. CSM este garantul autorităţii judecătoreşti, dacă CSM nu este consultat într-o chestiune de acest gen înseamnă că autorutatea judecătoarească este neglijată, este privită ca o cantitate neglijabilă, acest fapt pe mine personal mă îngrijorează ca membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Noi dacă vom da dovadă de slăbiciune, în loc să consilidăm lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, a criminalităţi în general, (…), dând dovadă de slăbiciune cu acte de clemenţă, vom demonstra că instituţiile statului român sunt slabe, vom demonstra, fără să o spunem, că instituţiile statului român nu pot găsi soluţia potrivită pentru a caza pe cei care care au fost dovediţi că au comis infracţiuni pentru care există hotărâri definitive de condamnare, pentru cei care se află în arest preventiv. În toată lumea există o astfel de problemă. În Franţa, din câte am înţeles la ultima vizită pe care am avut-o săptămâna trecută, ei au o depăşire de 200%. Şi pentru statul francez reprezintă o problemă, dar nu s-au repezit să pună în libertate infractorii. Din cât s-a dovedit, din studiile făcute până în prezent, majoritatea celor condamnaţi care au fost puşi în libertate în timp foarte scurt revin şi dau de lucru organelor judiciare.(…)", a adăugat Augustin Lazăr.

Întrebat dacă este normal ca şefa unei instituţii să participe la petreceri private cu oameni cheie, Lazăr a replicat: "Nu aş dori să comentez acest fapt pentru că nici nu este foarte clar dacă este aşa fiindcă am căzut şi alte variante în care anumite montaje au fost făcute pentru a servi unei emoţii colective care se produce în aceste zile din păcate în România pentru a susţine acest proiect de lege penibil care este susţinut de o emoţie colectivă care este clar că e generată. Ideea generală este că nu poţi avea încredere în magistraţi că din acest motiv trebuie să venim cu un act de clemenţă, să corectăm noi ce fac magistraţii este fals. Aşa ceva nu există, magistraţii, instanţele, ai Ministerului Public sunt oameni serioşi".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici